• Lastbilschauffören Stefan, snart femtio år, tre barn, nyskild från sin svenska fru. Han är deprimerad och bestämmer sig för att åka till Thailand och hitta sitt livs kärlek. Under sex års tid har Renzo Aneröd och Hanna Aneröd följt och filmat släktingar samt andra män som söker lyckan i Thailand och som drömmer om att gifta sig med thailändskor.
  • Renzo Aneröd och Hanna Aneröd.Foto: Press
Göteborgs Fria

Till Thailand för att söka lyckan

Vad har en pensionerad urgöteborgare från varvet gemensamt med en ung kvinna från en av Thailands stora turistorter? Inte mycket kan tyckas, men Renzo och Hanna Aneröds dokumentär Thailandsdrömmar visar att svaret är mer komplext än så.

Tillsammans har Renzo och Hanna Aneröd undersökt och skildrat det postkoloniala fenomen som nästintill blivit en industri, nämligen vita medelålders mäns sökande efter en thailändsk fru. I dag beräknas över 30 000 thailändska kvinnor leva i äktenskap med en svensk man i Sverige. En siffra som hela tiden ökar.

Kvinnorättsorganisationer har under de senaste åren börjat uppmärksamma den utsatthet som följer de thailändska kvinnorna i fruimportens spår. Men bakom till synes ojämlika äktenskap finns också berättelser om kärlek och förståelse.

– Vi har jobbat med det här projektet sedan 2012, och under tiden visat en ”work in progress-film”. Vi har varit runt och föreläst kring vårt projekt under ett par år, på bland annat Roks årsmöte, hos länsstyrelsen och UN Women. Det är ju ett ganska obekvämt ämne vi valt att arbeta med, så det har varit ganska svårt att få finansiärer, berättar Renzo Aneröd när vi träffas hemma i hans och Hannas lägenhet i östra Göteborg.

Nu har materialet blivit en långfilm med biopremiär i dag, torsdag. Thailandsdrömmar är den första filmen i en planerad serie där fokus ligger på människans sökande efter lycka i ett individualistiskt samhälle.

Renzo Aneröd regisserade sin första dokumentärfilm Under en blågul himmel tillsammans med Bo Harringer 2004. Sedan dess har det blivit ytterligare tre filmer, alla med fokus att skildra människans strävan efter ett kollektivt sammanhang.

– Det har vuxit fram ett nytt samhälle där fokus ligger på individen. Vi har gått från att ha varit ett kollektivt samhälle till att bli ett individualistiskt på bara några årtionden. Går det att finna lyckan i ett sådant samhälle? Jag vill skildra olika människors jakt på den lyckan, säger Renzo Aneröd.

I filmen får vi följa några släktingar till Renzo som alla på olika sätt har rest till Thailand för att söka lyckan. Renzos syssling Pocke och hans pappa Stig lämnade Göteborg redan på 1990-talet, och när även kusinen Stefan bestämmer sig för att hitta en fru i Thailand följer Renzo och Hanna efter.

Fördomarna kring vita medelålders mäns kärleksimport är utbredd. Renzo och Hanna bestämde sig för att försöka leta sig bortom fördomar och skildra människoöden. Både Hanna och Renzo understryker att deras film är just en dokumentär och ingen akademisk avhandling.

– Det är ju ett så komplext ämne, så det är svårt att dra några slutsatser av projektet, men det vi själva, och förhoppningsvis även publiken, kommer fram till är att vi alla bara är människor med allt vad det innebär. Vad är rätt och vad är fel, vad är kärlek? Finns det något självklart svar på det? Vi har tagit berättelsen framåt steg för steg och mött många överraskningar på vägen, berättar Hanna Aneröd.

Thailandsdrömmar är mer än en berättelse om ojämlika kärleksrelationer och utsatthet. Den berättar även om hur människor blir svikna av samhället, om utanförskap, om arbetarklassen vid varvet i Göteborg och om arbetarklassen i en turistort i Thailand. Renzo och Hanna Aneröd vågar djärvt påstå att det är en av de sista skildringarna av en göteborgsk arbetarklass som är på väg att dö ut.

– Det finns mycket som förenar de här paren vi har mött. Upplevelserna av utanförskap och kampen för att få finnas är så mycket starkare än olikheterna, säger Hanna Aneröd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu