Utbredd diskriminering av gravida i Japan | Fria.Nu
  • - När jag mådde som värst hade jag tankar om huruvida det var okej för mig att föda eller inte, det kändes som att jag hade gjort något fel bara för att jag var gravid, säger Yao He som med hjälp av juristen Ibusuki Shoichi har stämt företaget hon jobbade på för diskriminering och olaga avskedande.
  • En av fem kvinnliga arbetare har blivit av med jobbet när de väntade barn, enligt en undersökning utförd av japanska hälso- och arbetsdepartementet.
  • Den manlige arbetaren anses vara grundpelaren av många japanska företag. Kvinnor ses som en extra arbetskraft.
Fria Tidningen

Utbredd diskriminering av gravida i Japan

Föda barn och bli mamma eller göra karriär? Det är ett dilemma som många kvinnor i Japan måste ta ställning till när det är dags att bilda familj. De som försöker göra båda delarna riskerar att bli trakasserade av chefer och kollegor, bli degraderade eller helt förlora sin anställning. De senaste åren har problemet väckt debatt i Japan och allt fler kvinnor kämpar för att få behålla sina jobb.

Fenomenet ”matahara” (maternity harassment) är utbrett i Japan och innebär att gravida kvinnor blir pressade till att sluta sina jobb när de ska gå på mammaledighet. En av många kvinnor som har upplevt matahara är Yao He, 32, från Kina. År 2011 anställdes hon som försäljare på ett företag i Tokyo som tillverkade väskor. Arbetet gick bra, Yao trivdes med sina kollegor, fick göra flera affärsresor till Kina och belönades med en löneförhöjning.

Men när Yao He väntade sitt första barn förändrades allt. När hon i juni 2014 berättade för sin chef att hon var gravid fick hon inte reaktionen som hon förväntat sig.

– Min chef frågade vilken månad jag var i och jag sa att jag var gravid i tredje månaden. Hon svarade: ”En bekant till mig fick ett missfall i fjärde månaden”. Jag blev oerhört rädd och förstod inte varför hon sa så. Hon var ju kvinna så hon borde ju förstå min situation, säger Yao He.

I augusti samma år fick hon besked från företagets ledning om att hon skulle bli avskedad och hon slutade gå till jobbet. Företaget hävdade att beslutet inte berodde på att Yao He var gravid utan menade att hon hade gjort ett dåligt jobb, att hon var oförmögen att samarbeta och att hon hade kopplingar till den japanska maffian yakuzan. I slutet av september var hon inte länge anställd.

– När jag fick beskedet blev jag chockad, jag hade inte gjort något fel. Mitt vardagsliv kollapsade. Jag var orolig för min ofödda dotters säkerhet och jag kunde inte sova om nätterna då jag hörde chefens lögner i mitt huvud. Jag var nedstämd och tvingades att söka hjälp hos en psykiatriklinik för insomnia. Min man och familj i Kina var riktigt oroliga för mig, säger Yao He.

Yao He vägrade att acceptera sin situation och började söka hjälp. Efter att ha fått nej av tre advokatfirmor hittade hon Akatsuki Law firm och advokaten Ibusuki Shoichi som antog hennes fall. Tillsammans stämde de den tidigare arbetsplatsen och i mars 2016 vann de fallet i Tokyos tingsrätt. Tingsrätten ansåg att hon hade avskedats på lösa grunder, men fastslog inte att det berodde på hennes graviditet. Företaget överklagade till hovrätten och det slutgiltiga domslutet kommer att ges i november.

Yao He är långt ifrån ensam om sina erfarenheter. År 2015 presenterade det japanska hälso-och arbetsdepartementet en undersökning som visade att antalet kvinnor som upplevt matahara var rekordhögt. I undersökningen frågade de 3 500 kvinnor i åldrarna 25–44 om de upplevt trakasserier på sina arbetsplatser när de var gravida. Av de tillfrågade svarade 21,8 procent av fast anställda kvinnor och 48,7 procent av deltidsanställda kvinnor att de upplevt denna typ av kränkningar. 20 procent hade förlorat sina jobb på grund av matahara.

Det är dock få japanska kvinnor som stämmer sina arbetsplatser även om de vet att de har blivit utsatta för orättvis behandling. Många tänker att de inte kan hjälpas och att de helt enkelt måste bli hemmafruar. Detta då rättsprocessen är krävande, man måste återuppleva obehagliga minnen och risken finns att utfallet inte blir positivt då det är svårt att bevisa att diskrimineringen skett på grund av en graviditet.

Ibusuki Shoichi tror dock att en förändring håller på att ske och att fler kvinnor börjar våga anmäla.

– För två år sedan togs ett fall upp i Högsta domstolen där en kvinna stämde sin arbetsplats för att den hade degraderat henne när hon blev gravid, och hon vann. Det var en stor seger som visade att det faktiskt går att lyckas få upprättelse i rätten och jag tror att fler kvinnor har blivit inspirerade att faktiskt väcka åtal, säger han.

Hur kan matahara motarbetas?

– Det är svårt. Det är olagligt att avskeda eller att degradera en anställd på grund av en graviditet. Jag anser att domstolarna behöver vara mer strikta i sin tillämpning av lagen och utgå från att det gäller matahara om kvinnan blir avskedad under sin graviditet. Jag tror det är en dellösning.

Att kvinnan inte har någon plats kvar på arbetsplatsen efter att hon har blivit mamma är ett tankesätt som funnits länge i Japan. Många företag är fortfarande organiserade på ett liknande sätt som de var efter andra världskriget.

– Den manlige arbetaren ansågs vara grundpelaren både inom företaget och i hemmet. Kvinnor sågs som en extra arbetskraft som det inte gjorde så mycket om man förlorade. Det ansågs naturligt att arbetande kvinnor skulle sluta när de väntade barn och sadla om till hemmafruar, vilket många gjorde. Sedan 1990-talet har denna attityd börjat förändras men den lever kvar speciellt då många företag har konservativa ledningar, säger Ibusuki.

Hur kommer det sig att så få företag vill ta in en vikarie?

– Om ett företag tar in en vikarie så måste de lära upp denne från grunden bara för att förlora den när kvinnan kommer tillbaka, det ses som slöseri med arbetskraft. Kvinnan anses också för kostsam om företaget måste betala ersättning medan hon är borta, det är enklare att bara ta in en ny person att göra jobbet.

Yao He hoppas att företaget även fälls för diskriminering i det slutgiltiga domslutet. Om hon får rätt vill Yao He återvända till sitt gamla jobb trots sina upplevelser.

– Mestadels så trivdes jag ändå bra med mina kollegor och jag tyckte om mitt jobb. Om vi vinner skulle det betyda mycket för mig, det är en chans att få rättvisa, säger hon.

Fakta: 

Matahara

Ordet matahara är en förkortning av de engelska orden maternity och harassment och innebär att en kvinna utsätts för trakasserier på arbetsplatsen för att hon är gravid.

Trakasserierna förekommer i flera varianter:

• Omedvetna trakasserier där kollegor utifrån traditionella idéer om könsroller uppmanar att kvinnans prioritet borde vara barnet och hemmet.

• Mobbing och motvilja att förstå den gravida kvinnans situation där kollegor klagar på att kvinnan lägger över arbetet på övriga personalstyrkan.

• Vägran från chefer att underlätta för gravida anställda och tvinga dem att jobba hårt trots riskerna med motiveringen att de inte kan särbehandla anställda.

Till skillnad från andra sorters trakasserier på japanska arbetsplatser så kan vem som helst inom företaget vara den som trakasserar. Det är inte kopplat till position eller kön som till exempel många fall av sexuella trakasserier där en kvinna blir trakasserad av en manlig kollega.

Japans premiärminister Shinzo Abe har lanserat initiativet ”Womenomics” för att öka antalet kvinnor på arbetsmarknaden. Ambitionen är att antalet kvinnor i chefsposition ska öka med 30 procent till år 2020 men målet är långt bortom räckhåll. Regeringen har även uppmuntrat högre barnafödande då antalet barn som föds i Japan är väldigt lågt och landets befolkning riskerar att minska kraftigt i framtiden.

Källa: Matahara Net

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu