• Invånare i Leogane strax utanför Haitis huvudstad Port-au-Prince söker skydd från översvämningen orsakad av orkanen Matthew på tisdagen.
Fria Tidningen

Orkanen Matthew ännu en katastrof för Haiti

Den kraftiga orkanen Matthew som i dagarna drabbade Haiti kan bli landets andra stora humanitära katastrof sedan jordbävningen 2010. Den karibiska ön är särskilt utsatt för diverse naturfenomen som kombinerat med klimatförändringar och fattigdom får katastrofala följder.

Orkanen Matthew är den kraftigaste orkan som bildats i Atlanten på över sju år. Under tisdagen drog den över Haiti med vindhastigheter på 61 meter per sekund vilket orsakade massiva översvämningar. Minst 10 000 personer uppges ha tvingats lämna sina hem och 11 personer har bekräftats döda. Dödssiffran förväntas stiga när omfattningen av förstörelsen klarnar under de kommande dagarna.

Liksom många andra karibiska öar är Haiti särskilt utsatt för tropiska stormar, översvämningar och jordskred och har en lång historia av naturkatastrofer. År 2010 drabbades landet av en kraftig jordbävning som krävde närmare en kvarts miljon liv. Bristen på rent vatten, mat och medicin i de illa rustade lägren för överlevanden gjorde sedan att sjukdomar spred sig i rasande takt. Tio månader efter jordbävningen bröt en koleraepidemi ut, en smitta som FN:s hjälparbetare fört med sig, som skördade 7 000 människoliv.

Nu fruktas en liknande humanitär katastrof. I ett uttalande säger Bill Horan, ordförande för den haitiska hjälporganisationen Operation Blessing International, att Matthew förmodligen kommer skörda människoliv i två omgångar: ”Först med översvämningar under 48 timmar och sedan genom kolera som kommer sprida sig under veckor framöver.” Han befarar att orkanen kommer att leda till ”en tsunami av kolerafall som inte setts sedan jordbävningens dagar”.

Haiti drabbas regelmässigt av orkaner. År 2008 drabbades landet av fyra orkaner vilket resulterade i tusen omkomna och att 60 procent av landets jordbruk totalförstördes. Forskning tyder på att Haiti kommer att drabbas av värre orkaner i framtiden. Kombinationen av höjda havstemperaturer och hårdare vindar över tropiska Atlanten och östra Stilla havet väntas leda till färre men starkare tropiska cykloner, menar forskare. De höjda havsnivåerna innebär också att översvämningarna förmodligen kommer bli fler.

För Haiti innebär detta en katastrof. Landet med sina 10 miljoner invånare står redan inför stora utmaningar när det gäller att förbereda sig inför klimatförändringarna. Haiti är det fattigaste landet på västra halvklotet, ekonomin är svag, infrastrukturen undermålig och skogen är i princip nerhuggen vilket ökat risken för allvarliga jordskred.

”Haiti är ett slående exempel på hur kombinationen av geografiska och socioekonomiska förutsättningar kan leda till en extrem sårbarhet för klimatförändringar”, skriver forskare vid Columbia Climate Center. Orkanen Matthew kan visa sig vara ytterligare ett bevis på detta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu