• Att kritisera Förenade Arabemiratens ledare på internet kan leda till hårda straff.
Fria Tidningen

Syskon riskerar fängelse för Twitterinlägg

Amina Abdouli och hennes bror Mosad Abdouli riskerar i en stundande rättegång flera års fängelse för att ha kritiserat Förenade arabemiraten på Twitter. Regimens rädsla för en arabisk vår har hittills resulterat i massgripanden, tortyr och bristfälliga rättegångar.

Det har gått snart ett år sedan Amina, Mosab och deras 18-åriga lillasyster Moza Abdouli greps av säkerhetspolis och fördes till okänd plats. Tio dagar senare greps även deras bror Waleed. Efter att de fyra syskonen hållits inspärrade på hemlig ort i fem månader släpptes Waleed och Moza efter att ha friats för anklagelserna om att ha förolämpat Förenade arabemiraten på Twitter. Men Amina och Mosab har hållts fortsatt fängslade.

Anklagelserna mot syskonen handlar om ett antal inlägg som publicerats på Twitter. Bland annat inlägg efter att deras far, Mohammed Ahmed Abdouli, dödades i Syrien i mars år 2013. Fadern var partiledare för Emirati Umma-partiet som bildades av regimkritiska intellektuella och islamister år 2011. Partiet vill se en reformering av Förenade arabemiraten och ett slut på det monarkiska styret och bildades som ett svar på den Arabiska våren.

Moza Abdouli, som vid tillfället var 15 år, friades för inläggen där hon uttryckte sorg över faderns död. Men Amina har även publicerat upprepad kritik mot Förenade Arabemiratens styre. Sådan kritik på sociala medier utgör sedan 2011, då protesterna i den arabiska våren bröt ut i flera länder, ett oroande hot för regeringen.

År 2012 antogs en ny datalag som belägger kritiska yttranden om staten och dess institutioner på nätet med hårda straff. Sedan dess har många som kritiserat regeringen, dess politik och situationen för mänskliga rättigheter i landet trakasserats, gripits, torterats och utsatts för rättsvidriga fängslanden. År 2013 dömdes 94 personer i enlighet med lagen till fängelse i ett uppmärksammat massnedslag mot regimkritiker, enligt Amnesty.

Amina Abdouli står anklagad för att ha publicerat information på Twitter som skadat landets institutioners rykte och för att ha uppmanat till hat och störande av den allmänna ordningen. Mosab anklagas för deltagande i den rebellgrupp fadern stred för i Syrien. De både hördes för första gången i rätten i juni år. Datum för nästa rättegång sattes då till den 19 september. Rättegången har ännu inte hållits men beräknas till den närmsta veckan. Rättegång hålls i Högsta federala domstolen, vars beslut inte kan överklagas.

Amnesty International har uppmärksammat fallet och uppmanar Förenade Arabemiraten att fria syskonen från de anklagelser som gäller deras rätt att fredligt uttrycka sina åsikter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ungern röstar om flyktingar

Söndagens ungerska folkomröstning om EU:s kvotflyktingsystem får kritik: ”Det hela är ett löjligt skådespel.”

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu