• Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood, Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission och Johan Rindevall, verksamhetsledare och butikschef i Matmissionens nya lokaler i Veddesta.
  • Frukt och grönt som står för hela 84 procent av matsvinnet i butiker sett till vikt. Huvudorsaken till att grönsakerna slängs är att de inte håller måttet för försäljning i vanliga butiker.
Stockholms Fria

Ny butik för fattiga öppnar i Veddesta

Sveriges första ”sociala matbutik” brändes ner i mars. Nu öppnar Stockholms stadsmission på nytt en mataffär där ekonomiskt utsatta får handla billigare. Men man måste redan leta ny lokal.

I december i fjol öppnade Matmissionen, Nordens första sociala mataffär, i Rågsved. Bara tre månader senare tvingades butiken stänga på grund av vad polisen bedömer var en anlagd brand.

– Det var förstås en overklig och sorglig dag. Men vår samarbetspartner Axfood gav snabbt stöd att bygga upp igen, så vi började leta en ny lokal från dag ett. Det känns jättekul att komma igång igen, säger verksamhetsledare och butikschef Johan Rindevall.

Någon gärningsperson hittades inte och förundersökningen är nedlagd. Enligt polisen finns i dag ingen hotbild mot Matmissionen. Så på tisdag den 27 september öppnar butiken på nytt, i Willys gamla lokaler i Veddesta köpcentrum nordväst om Barkaby.

Under sin korta livslängd lyckades butiken i Rågsved ta hand om betydligt mer matsvinn än planerat, 79 ton på bara de tre månaderna affären var öppen. Det var omkring 45 procent mer än väntat.

– Det var definitivt en succé ur ett handlarperspektiv, att vi tog hand om mer matsvinn än vår prognos. Och vi blev snabbt 1 200 medlemmar. Det är ju en framgång, men baksidan av myntet är förstås att folk behöver en sådan här butik. Optimalläget hade ju varit att inte behövas, säger Johan Rindevall.

Att ha särskilda butiker där man måste bevisa en viss fattigdomsnivå för att få handla billigt kan föra med sig risk för stigmatisering, enligt en EU-finaniserad studie som jämfört sociala matbutiker i fem länder.

I London, till exempel, frostades glasrutorna på den första sociala matbutiken, för att kunderna inte ska synas utifrån.

Ser du ett problem med att butiken ”pekar ut” fattiga?

– Innan vi öppnade fanns farhågan, men i realiteten har jag inte upplevt stigmatisering som ett problem här. Jag har arbetat inom handel i över tio år och aldrig varit i en butik som är så social och uppsluppen, säger Johan Rindevall.

Han har märkt att det varierande sortimentet leder till samtal med personal och mellan kunder.

– Det blir lite av ett äventyr att gå till butiken. Att sortimentet växlar från dag till dag bjuder in till samtal: ”Har du testat den här?”, kanske man frågar. Jag har själv fått hem varor som jag aldrig skulle ha köpt annars. Kålrabbi, till exempel, är en härlig upptäckt!

Bland kunderna i Rågsved betalade bara fem till tio procent fullpris, säger Johan Rindevall.

– Jag tror att ett stort hinder för vem som helst att handla här har varit tillgängligheten. Det var ofta långa köer. Men mot slutet skaffade vi en andra kassa och då såg vi att fler som betalade fullpris kom och handlade. När vi öppnar nu har vi två kassor från start.

En tanke med att låta alla handla i affären var just att undvika stigmatisering av kunderna. Men butikschefen ser i dag inget problem med att antalet medlemmar är stort.

– Det viktiga för mig är att maten säljs och inte slängs.

På tisdag öppnar den nya butiken i Veddesta. Men adressen är tillfällig, eftersom köpcentrumet ska rivas. Kontraktet löper ut i slutet av juni 2017 och någon ny lokal finns inte i dag, säger Johan Rindevall:

– Vilken den nya adressen blir är inte klart – vi letar lokal parallellt med att vi öppnar den nya Matmissionen i Veddesta. På sikt hoppas vi också att kunna öppna fler butiker.

Fakta: 

Hur fungerar en social matbutik?

Sociala mataffärer säljer skänkt överskottsmat till ett lägre pris till ekonomiskt utsatta.

Matmissionen som öppnar i Veddesta drivs av Stadsmissionen i samarbete med Axfood och ytterligare ett tiotal medfinansiärer. De skänker varor som har korta datum, mindre skador på förpackningarna eller bara beställts i för stor mängd.

För att få det medlemskap med vilket kunder kan handla billigare krävs att man har antingen försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning, garantipension, dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön lägre än 8 700 kr/mån efter skatt.

Förutom att minska matsvinn och underlätta för ekonomiskt utsatta är ett syfte med butiken att låta människor långt från arbetsmarknaden arbetsträna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu