Sara Karnehed

Fördjupning


Sara Karnehed
  • Har man inga tändstickor är det även möjligt att göra upp eld med ett tändstål.
  • Vattenrening kan göras med gamla konserver, något som deltagarna på Överlevnadskursen i Kolarbyn Eco-Lodge får lära sig.
Fria.Nu

Bushcraft lockar nya överlevare

I en vardag där det mesta hänger på mobiltäckning och strömförsörjning har fenomenet bushcraft blivit allt mer populärt.

– Folk gör det för att kunna ta hand om sin familj om det händer något eller för att lära sig mer om naturen, säger kursarrangören Andreas Ahlsén.

Att äta av skogens växter och somna vid elden i ett egenbyggt vindskydd. – Genom bushcraft förändras skogspromenaden och naturen blir till en källa till resurser av vilka du kan leva av och använda på ett ekologiskt hållbart sätt. Andreas Ahlsén driver vandrarhemmet Kolarbyn Eco-lodge i Skinnskatteberg och arrangerar sedan flera år tillbaka kurser i bushcraft och överlevnad. Han märker av ett ökat intresse för att lära sig mer om att överleva i naturen. Det är inte bara så kallade preppers, som förbereder sig för en katastrof.

– Det är allt från personer som är vana att vara ute och vandra till andra som gör det för att kunna ta hand om sin familj om det händer något. Flera föräldrar från Stockholmstrakten, som är övertygade om att det kommer braka loss snart, har också deltagit i kursen, och det är något nytt, säger Andreas Ahlsén.

Han tror att överlevnadsdokumentärer som Bear grylls har skapat intresse för buschcraft bland allmänheten.

Men hur stor chans är det egentligen att en finner sig själv vilse i skogen utan mobil?

– Det är nog vanligare än vad man tror, det händer årligen att folk går bort sig och fryser ihjäl. Den största risken är att man blir rädd och tar dåliga beslut. Ofta känner man sig trött eller hungrig och tror att man måste sova eller hitta föda, men i själva verket är det vatten man behöver. Mycket handlar om psykologi, att lura hjärnan, det kanske inte är dåligt väder men genom att bygga en bivack har man en trygg plats att samla kraft i.

En av kurserna som Andreas Ahlsén bedriver går ut på att överleva 24 timmar i skogen. Deltagarna ger sig ut med bara varma kläder, en termos med varmt vatten och en kniv med tändstål.

– Det märks direkt att när sovsäck, liggunderlag, klocka och karta plockas bort så börjar man fungera på ett annat sätt. Man är inte som vanligt och blir framåt kvällen inte så snabb i huvudet. Men folk är väldigt peppande mot varandra. Nyckeln till att klara sig i en nödsituation är att ha rätt attityd och viljan att överleva.

Att rena vatten, göra upp eld, signalera i skogen och hitta ätbara växter är andra färdigheter som ingår i överlevnadskursen. Förutom att öka överlevnadschanserna i skogen tycker Andreas Ahlsén att kunskaperna kan ge meningsfulla insikter även i vardagslivet.

– Det är ett sätt att lära sig värdesätta det vi har och inte bara köra på med jobb och dagishämtning och tvätt, utan att kanske stanna upp och njuta av lite fin utsikt. Det är lättare att uppskatta även små saker som man till vardags tar för givet. Vatten ur kranen till exempel. Det är jättejobbigt att leta efter och rena vatten i skogen, så att man inte blir magsjuk.

Fakta: 

Öka din krisberedskap - lästips

Bok: Vägen, av Cormac McCarthy. En post-apokalyptisk novell som filmatiserats av John Hillcoat med Viggo Mortensen i huvudrollen.

Uteliv med överlevnadskunskap, av Lars Fält. Författaren startade Försvarets Överlevnadsskola i Sverige.

Zombieöverlevnad - din guide till apokalypsen. Herman Geijer går igenom vad en zombie är, hur du kan överleva i naturen och vad du behöver tänka på i en stad där samhällsfunktioner slutar att fungera. Preppers gillar att prata om zombie-apokalypsen, men ser det bara som en metafor för andra kriser.

Podd: Om krisen kommer. Lyssna på reportage om vad som händer om Mälaren svämmar över, hur du klarar dig vid en katastrof och hur livet funkar när elektriciteten slocknar på Manhattan? Produceras av
MSB.

Sajt: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps sajt Din Säkerhet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverige allt mer oförberett på kris

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har undersökt kommunernas information om krisberedskap på de kommunala webbplatserna. Majoriteten saknar information om risker i närområdet med exempelvis dammar eller farliga anläggningar.

Landets Fria

Strandsatta i Grekland

Fotojournalisten Clement Martz rapporterar från norra Grekland där tiotusentals flyktingar är fast sedan Europas gränser stängdes.

Fria Tidningen

”Det finns ingen coolare plats att bo på”

Bilden av att bara oambitiösa och misslyckade personer stannar kvar på landsbygden får studenter att flytta från glesbygden, menar journalisten Kristina Ernehed. Nu har hon bestämt sig för att ändra på fördomarna.

Turism gör landsbygd urban

Starka normer om att landsbygden inte kan erbjuda en framtid möter de unga som väljer att bo kvar, visar en ny doktorsavhandling i kulturgeografi. På platser med turism skapas flera av de möjligheter som finns i en storstad.

© 2024 Fria.Nu