• Solpaneler säljs på en marknad i New Delhi. Indien planerar en femfaldig ökning av sin förnybara energikapacitet under de kommande fem åren.
Fria Tidningen

Rekordår för förnybart

Aldrig tidigare har så stora investeringar gjorts i förnybar energi som i fjol. Och för första gången är investeringarna större i utvecklingsländer än i rika länder.

Under 2015 investerades totalt 2,3 biljoner kronor i förnybar energiproduktion och gröna energikällor världen över. Detta enligt den nya rapporten Renewable 2016 från Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (Ren21).

Ökningen beror till stor del på stora investeringar i utvecklingsländer som Kina, Indien och Brasilien och för första gången är gröna investeringarna högre i utvecklingsländer – 1,2 biljoner kronor – än i rika länder.

Ökningen sker trots att många regeringar världen över fortsätter att subventionera fossila bränslen.

– Det som är mest anmärkningsvärt med ökningen är att den har skett samtidigt som priset på fossila bränslen har varit rekordlåg och förnybart har ett fortsatt underläge när det gäller offentliga subventioner, säger Christine Lins, verkställande sekreterare på Ren21, till tidningen The Independent.

– För varje dollar som läggs på subventioner av förnybart så läggs samtidigt fyra dollar på att bevara vårt beroende av fossila bränslen.

Att utvecklingsländer investerar alltmer i förnybart beror enligt Christine Lins på att det har blivit väldigt kostnadseffektivt.

– Många länder väljer förnybara källor eftersom de inte bara är de mest miljövänliga utan även de billigaste alternativen. Vi ser tydliga tecken på ökad lönsamhet, säger hon.

Kina, som i klimatdebatten oftast lyfts fram som ett förorenat land som drivs av smutsig kolkraft, hamnade i topp när det gäller totala investeringar i grön energi, följt av USA, Japan, Storbritannien och Indien. Sett till investeringar per capita så toppar Mauretanien listan, följt av Honduras, Uruguay, Marocko och Jamaica, enligt rapporten.

I världens rika länder minskade dock investeringen i förnybart med 8 procent under 2015. Detta beror främst på att investeringarna Europa minskade med 21 procent och låg på den lägsta nivån sedan 2006.

Enligt Ren21:s ordförande Arthouros Zervos är minskningen till stor del en följd av en politisk ovilja att förändra energiinfrastrukturen.

– Det gröna tåget rusar fram på spåret, men det rullar på en infrastruktur från 1900-talet. Systemet bygger fortfarande på föråldrade tankegångar som sätter fossila bränslen och kärnkraft i centrum, säger han till klimatwebbsidan DeSmog.uk.

– För att skynda på omställningen till en sundare, säkrare och mer klimatsäker framtid måste vi bygga motsvarigheten till en höghastighetsräls. Det behövs ett smartare och mer flexibelt system som maximerar användningen av olika förnybara källor som tillmötesgår en decentraliserad och samhällsbaserad generation.

Fakta: 

Renewable 2016

Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (Ren21) är en global koalition av regeringar, ickestatliga organisationer och finansiella institutioner som Världsbanken, som lanserades 2004 för att främja förnybar energi.

Enligt den nya rapporten fanns det vid 2015 års slut tillräckligt med förnybara energikällor för att möta cirka 23,7 procent av världens elektricitetsbehov.

Den globala kapaciteten av förnybar energi ökade från 1 701 gigawatt år 2014 till 1 849 gigawatt år 2015 – den största ökningen under ett enskilt år.

Investeringarna i förnybart ökade mest i Kina, 17 procent, vilket motsvarar mer än en tredjedel av världens totala investeringar. I USA ökade investeringarna med 19 procent, samtidigt som de minskade med 21 procent i Europa.

Källa: www.ren21.net

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Framåt för förnybart

Trots rekordökning av förnybar energi under 2016 går utvecklingen fortfarande för långsamt för att hindra den globala uppvärmningen.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu