Inledare


Klimatförändringarna

  • I fjol genomförde klimataktivister en civil olydnadsaktion mot en kolgruva i Tyskland. Den 13–16 maj ska ytterligare en aktion genomföras i den så kallade Ende gelände-kampanjen (Stoppa eländet), den här gången mot Vattenkrafts brunkolsbrytning i Lausitz.
Fria Tidningen

Klimataktivister går till offensiv mot fossilindustrin

Under de kommande veckorna ska klimataktivister världen över genomföra civila olydnadsaktioner mot fossilindustrin som en del av kampanjen Break Free 2016. Det är bara att applådera, skriver Kjell Vowles.

I början av maj kommer någon slags flotta att försöka stoppa kolexporter från en hamn i Australien. I den amerikanska staden Albany planerar aktivister att ställa sig på rälsen för att hindra tåg lastade med olja och gas, och en kolgruva i Wales förväntas få objudna gäster i form av hundratals demonstranter som tar sig in i dagbrottet.

På den brasilianska kusten kommer protesterna att riktas mot ett varv som bygger olja- och gasplattformar för statliga Petrobras, och i Batangas City i Filippinerna är det kolkraftverken som är i fokus.

Aktioner kommer även att ske i Kanada, Indonesien och Nigeria. Liksom i Tyskland, i Lausitz, där det är Vattenfalls brunkolsbrytning som ska stoppas. Tusentals fredliga demonstranter planerar att ta sig in i gruvan.

Allting går under namnet Break free 2016, och är en massiv, global, civil olydnadsaktion. Idén är enkel och har använts av såväl Martin Luther King som Mahatma Gandhi. Genom att bryta mot lagen – och acceptera de potentiella juridiska påföljderna – så ska groteska men lagliga orättvisor stoppas.

Fossilindustrins verksamhet förändrar villkoren för allt liv på den här planeten. Men av någon anledning är den inte bara laglig, den fick dessutom 5,3 biljoner US-dollar i statliga stöd förra året, enligt Internationella valutafonden.

Samtidigt som aktivisterna planerar sina aktioner undertecknades i veckan Parisavtalet. Avtalet innehåller lovvärda ambitioner att försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, men saknar konkreta utsläppsmål. Istället är allt byggt på ländernas frivilliga åtaganden.

Detta är ett resultat av att världens ledare inte har klarat av att utmana fossillobbyn som har haft ett stort inflytande över FN:s klimatförhandlingar sedan Köpenhamn 2009 (något som skildras förtjänstfullt i boken Power in a Warming World av forskarna Ciplet, Roberts och Khan).

I många fall, så som med svenska Vattenfall, är dessutom staten en del av fossilindustrin. Sveriges regering och riksdag har hittills varit så måna om att få pengarna från en försäljning av det tyska brunkolet, att de väljer att strunta i sitt ansvar för att begränsa den globala uppvärmningen.Med tanke på att en studie i Nature i fjol visade att mellan 78 och 89 procent av kolet i Europa måste bli kvar i marken om vi ska begränsa uppvärmningen till två grader (för att inte tala om 1,5 grader), borde det vara otänkbart att öppna nya kolgruvor. Men genom att sälja brunkolet öppnar Vattenfall för just den möjligheten.

Många av dagens grundläggande rättigheter – allti från att rösta till att slippa vara slav – hade vi aldrig haft om ingen hade vågat bryta mot lagen. Därför är det bara att applådera alla som deltar i Break free, eller Ende gelände (Stoppa eländet) som aktionen i Tyskland kallas.

De riskerar att bli arresterade, och även om de bara stoppar fossilindustrin i några timmar, är det en tydlig signal att ingen längre kommer att få gräva upp olja, kol och gas ostört.

I fjol avbröt Shell planerna på att borra efter olja i Arktis, bland annat efter att miljöaktivister i kajaker försökte blockera företagets fartyg i Seattle och Portland. Det var en enorm seger för klimatrörelsen. Vi kan bara hoppas att Break free lyckas med något liknande.

Det är dags att vi frigör oss från fossilindustrins bojor.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu