Kan Johan Rockström vara en ulv i fårakläder? | Fria.Nu

Inledare


Inledare
Klimatet

  • Johan Rockström - klimatforskare med politikernas öra.
Fria Tidningen

Kan Johan Rockström vara en ulv i fårakläder?

För att rädda klimatet räcker det inte att att arbeta inom systemet, skriver Kjell Vowles efter att ha lyssnat på ett samtal mellan Johan Rockström och Naomi Klein.

Förra veckan kom beskedet från The Met Office, Storbritanniens version av SMHI, att 2015 ser ut att bli en grad varmare jämfört med innan industrialiseringen. Det är en oroväckande milstolpe, och nu är vi redan halvvägs till det politiskt accepterade tvågradersmålet.

Att uppvärmningen skjuter i höjden beror på att koldioxidfilten kring jorden blir allt tjockare i kombination med årets kraftiga El Niño, som gör Nord- och Sydamerikas Stilla havskust varmare. Temperaturerna kan komma att sjunka när El Niño är över. Men med allt mer koldioxid i atmosfären är det sannolikt att vi befinner oss i ett skifte vad gäller klimatet: ”Vi kommer att se tillbaka på den här perioden som en viktig brytpunkt” sa professorn Adam Scaife från The Met Office till The Guardian när analysen presenterades.

Nyheterna kommer under en höst när medierapportering om klimatet har gått på högvarv inför toppmötet i Paris, och då två stora företag inom fossilindustrin har avslöjats med dubbla agendor.

Volkswagen lurade de amerikanska myndigheterna att deras bilar släppte ut mycket mindre än de gjorde. Amerikanska oljeföretaget Exxon visste att planeten blev varmare redan på 1980-talet, men i stället för att ändra sin affärsverksamhet finansierade Exxon klimatförnekare som kunde gå till attack mot forskarna. Efter att Los Angeles Times avslöjat skandalen, har Exxons försvar gått ut på att de redan på 1980-talet omöjligen kunde ha vetat att jorden blev varmare, eftersom de fortfarande inte vet det 2015.

I ljuset av de här skandalerna är det intressant att betrakta budskapen från de två personer som kanske mer än några andra har format klimatdebatten i Sverige det senaste året: forskaren Johan Rockström och författaren Naomi Klein.

Båda två har gjort glasklart vad som är på spel, och rapporterna från The Met Office bekräftar att utsläppskurvorna måste brytas nu för att uppvärmningen ska begränsas till två grader. Men det finns en skillnad i hur Johan Rockström och Naomi Klein har kommunicerat problemet. Båda har talat om att det krävs en ny berättelse om vår civilisation. Men där Naomi Klein hävdar att den nya berättelsen med nödvändighet tvingar oss att lämna kapitalismen och ta tillbaka makten från företagen har Rockström argumenterat för att de största företagen numera är med på resan – att det inte längre finns någon motsättning mellan tillväxt och att skydda miljön.

I måndags möttes de i ett samtal på kulturhuset i Stockholm. Johan Rockström sa att han delade många av Naomi Kleins synpunkter, men att han tror att det går att arbeta ”i ett system som faktiskt arbetar med marknaderna snarare än att säga att allting är kapitalismens fel”, och att han var orolig för att sätta sitt hopp till att klimatrörelsen ska ändra hela systemet, eftersom han tvivlade på det kan ske tillräckligt snabbt.

Problemet med att arbeta inom systemet är dock att det finns sådana enorma krafter som inte är intresserade av förändring, vilket exemplen med Exxon och Volkswagen bevisar, och som även Naomi Klein påpekade. Med tanke på att vi behöver utsläppsminskningar med runt tio procent årligen i västvärlden för att klara tvågradersmålet i enlighet med en rättvis global fördelning behövs radikal förändring. Då finns det knappast heller tid att vänta på att storkapitalet ska agera självmant.

Så vad gör vi om båda sätten att förändra är för långsamt? Det bästa vi kan hoppas på är att Johan Rockström kan agera som en ulv i fårakläder nu när han har politikernas och företagens öra - vilket inte är en liten bedrift för en miljöforskare. Om han kan förmå dem att ändra sina affärsmetoder lite, och knuffa dem i rätt riktning, så kan Naomi Klein och resten av oss under tiden bygga upp klimatrörelsen nerifrån.

För till slut måste vi ta tillbaka makten från Volkswagen, Exxon, Vattenfall och alla andra företag som spelar rysk roulette med vår framtid.

Annons

© 2021 Fria.Nu