• Jihad Eshmawi var en av talarna på manifestationen för asylrätt på söndagen i Göteborg.
Göteborgs Fria

”Det räcker inte att gå till centralen med en macka”

Uppemot 300 personer slöt upp i söndagens manifestation till stöd för folkkampanjen för asylrätt. Kampanjens mål: stoppa regeringens förslag på inskränkningar i asylrätten.

Hittills har över 48 300 personer skrivit under den nationella kampanjens upprop som protesterar mot hinder mot familjeåterförening och åtgärder som inskränker asylrätten. Namninsamlingen pågår till den 11 juni och ska lämnas över till Sveriges riksdag inför att de nya, mer restriktiva, förslagen behandlas. Kampanjens mål är att nå 100 000 namn innan dess.

I Göteborg talade bland annat Jihad Eshmawi, som själv sökte asyl i Sverige 2013 som palestinsk flykting från Syrien.

­– Det räcker inte att gå till centralen med en macka, lösningen är att skapa säkra vägar för folk som flyr, säger han.

Själv tvingades han ta vägen i en båt över Medelhavet för att till slut efter sju dagar nå Italiens kust. Till slut kom han till Sverige. Den tid det tog att få beslut om uppehållstillstånd och att kunna påbörja processen med att återförenas med sin mamma som väntade i Libanon beskriver han som fruktansvärt smärtsam.

­– De här nya reglerna kan begränsa familjeåterförening, kan begränsa etablering och kan begränsa oss som människor. De avgör om vi får fortsätta ett nytt liv eller inte, säger han.

Talade under manifestationen gjorde även Camilla Schults från Tillsammansskapet, Joakim Cederberg-Hake från Refugees welcome Göteborg och Bente Dirdal, folkkampanjen för asylrätt. Zara Salahi, från nätverket Ingen människa är illegal, var konferencier.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu