• Tusentals demonstrerade i Polen på söndagen mot förslaget att totalförbjuda abort.
  • Premiärminister Beata Szydlo från ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa.
Fria Tidningen

Polacker rasar mot föreslaget abortförbud

Det ärkekonservativa regeringspartiets förslag om ett totalförbud av abort har utlöst starka protester i Polen – landet som redan har Europas strängaste abortlagar.

Under söndagen hölls en kampanj i kyrkorna i Polen där präster blivit ombedda att uttala sitt stöd för ett totalförbud av abort. Flera personer valde att i protest lämna en kyrka i Gdansk då prästen började läsa upp det brev från katolska kyrkans centrala organ i Polen, som tillkännager sitt stöd för regeringens förslag.

Förutom i kyrkor hölls protester på flera andra platser i Polen i söndags. Tusentals människor samlades till en manifestation utanför parlamentet i Warszawa och ytterligare tusen runt de stora torgen i Sopot och Krakow.

– Det är inte första gången det här förslaget dyker upp, men tidigare har det varit tydligt att det inte kommer att gå igenom, kommenterar Anna Jagielska, polsk universitetsstuderande och feministisk aktivist.

– Den här gången är det annorlunda, regeringspartiet följer kyrkans linje och det är tyvärr väldigt troligt att förslaget går igenom. Därför är protesterna så högljudda.

Kravet om totalförbud mot abort har ställts av landets katolska biskopar och är något som det konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS, stödjer sedan länge. I förra veckan ställde sig flera politiker, däribland premiärminister Beata Szydlohar, bakom ett fullständigt abortförbud. Nätverket Stop aborcij (Stoppa abort) började också i söndags att mobilisera för att samla namnunderskrifter till ett medborgarförslag i frågan. Om förslaget får 100 000 namnunderskrifter kan parlamentet ta upp det till omröstning.

Många kvinnoförbund och organisationer som arbetar med sexuell hälsa har uttalat sig om de katastrofala följder ett abortförbud skulle få. Polen har i dag tillsammans med Malta och Irland de mest restriktiva abortlagstiftningarna i Europa. En laglig abort får endast utföras vid fosterskador, som ett resultat av sexuella övergrepp eller när kvinnans liv är i fara.

Enligt den polska organisationen för kvinnor och familjeplanering, Ponton, utför polska kvinnor redan i dag 80 000 illegala aborter årligen i Polen och utomlands. Ett totalförbud skulle öka dessa illegala och i många fall farliga aborter, menar flera organisationer.

– Den nya abortlagen skulle innebära ett rent helvete för polska kvinnor, säger Anna Jagielska.

– Särskilt för de fattiga som inte har råd att åka utomlands eller betala för en illegal abort i Polen.

Fakta: 

Lag och Rättvisa

Konservativa partiet Lag och rättvisa, PiS, vann parlamentsvalet i Polen i oktober 2015 och fick egen majoritet i parlamentet. I december antog parlamentet två nya kontroversiella lagar: en begränsning av författningsdomstolens möjligheter att stoppa lagförslag och en ny medielag som bland annat ger finansministern makten att tillsätta chefer inom public service. Lagändringarna har fått stark internationell kritik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu