• Konstnärerna Ana Lok (Belarus), Anastasiia/Tasja Zhyvkova (Ukraina), Anna-Stina Treumund (Estland, saknas på bilden), Kris (Bosnien och Hercegovina) och Lusine Talalyan (Armenien) deltog i årets residens.
  • Muralmålningen/installationen "Transformation av verkligheten" av konstnären Kris.
Landets Fria

Hbtq-aktivism och konst möts på Gotland

Fem hbtq-aktivister från Östeuropa och Baltikum som arbetar med kultur har samlats på Gotland för att nätverka och utbyta idéer och metoder. De har bland annat skapat flera verk som nu visas på Gotlands konstmuseum.

Ett rumsligt fanzine som ger en inblick i hur konst och kultur kan användas för att förändra samhället, utforska identiteter och bygga gemenskap. Så beskrivs det konstnärliga projektet Activist-in-residence som visas till 6 mars.

– Det är ganska olika verk men de handlar väldigt mycket om bilden av vem man är, hur man blir bemött av samhället och försök att skapa en motbild när man blir utsatt, säger Dennis Josefson från Gotlands regnbågsgrupp som tagit initiativ till projektet.

Ett av verken utgår ifrån en runsten i Ukraina som tros vara rest av en gotländsk man till minne av en annan gotländsk man som dött under deras resa. Bildkonstnären Anastasiia (Tasja) Zhyvkova har gjort en installation utifrån stenen, som utmanar de heteronormativa tolkningar som ofta görs av föremål och händelser från forntiden.

Ett annat verk av Lusine Talalyan skildrar hur en queerklubb i Yerevan i Armenien utsattes för ett bombattentat och kombinerar det med bilder av två kvinnor som har sex, som en kontrast till förtrycket.

Grafikern Kris från Bosnien och Hercegovina har gjort ett verk som handlar om synen på kroppen, utifrån citatet ”man måste se människor inte bara med ögonen, utan med hjärtat”.

Dennis Josefson hoppas att besökarna ska få en inblick i situationen för hbtq-personer i andra länder, och hur mycket gruppen har gemensamt oavsett land.

Men Activist-in-residence är inte i första hand en utställning utan ett residensprogram där fem hbtq-aktivister som arbetar med kultur har bott på Gotland 1–15 november. Syftet är att skapa en plattform för internationellt utbyte av queer kultur och metoder för att använda kultur i arbetet för mänskliga rättigheter.

– Tanken med residenset är att de ska få inspiration och energi, träffa andra, utbyta idéer och hitta samarbeten, säger Dennis Josefson.

Under sin vistelse har de förutom att ta fram utställningen bland annat medverkat på Gotland pride samt samtalat och haft workshops med hbtq-aktivister och konstnärer från Sverige och andra länder.

Activist-in-residence startades 2014 av Gotlands regnbågsgrupp på initiativ av Dennis Josefson. En vän till honom hade varit på skrivresidens på Gotland och ungefär samtidigt hade en Prideparad i Belgrad blivit attackerad.

– Jag kände att det vore så bra om det kunde finnas ett residens för de som blir attackerade i sin aktivism.

Ön erbjuder sedan tidigare flera olika kulturella residens, där kulturutövare får boende och möjlighet att ägna sig åt skapande och/eller nätverkande. Några av arrangörerna är Baltic art center och Baltic center for writers and translators som nu är delaktiga i Activist-in-residence.

Gotlands regnbågsgrupp söker finansiering för programmet från år till år och kommer att utvärdera årets residens innan de bestämmer sig för om de ska fortsätta nästa år.

Fakta: 

Gotlands regnbågsgrupp

En förening som bildades i februari 2012 och ordnar:

  • Activist-in-residence
  • Fikaträffar
  • En regnbågsmärkning för lokala organisationer
  • Priset Årets regnbågsbagge
  • Samt är medarrangörer till Gotland Pride

Deltagare Activist-in-residence-programmet 2015

Ana Lok (Belarus)
Frilansande curator och en av grundarna av den första queera filmfestivalen i Belarus.

Anastasiia (Tasja) Zhyvkova (Ukraina)
Författare och översättare, bildkonstnär och ”brain-fitness coach”. Anastasiia har också curerat olika queera kulturevenemang.

Anna-Stina Treumund (Estland)
Queerfeministisk konstnär som använder sin konst för att starta diskussioner och skapa synlighet för queera kvinnor i Estland, och för att queera heterosexuell konst. Anna-Stina organiserar också queera och feministiska kulturevenemang.

Kris (Bosnien och Hercegovina)
Använder fluiditeten i olika tekniker för att spegla det flytande i könsidentiteter. Kris arbetar också med hbtq-organisationer för att skapa trygga platser för transpersoner i Bosnien och Hercegovina.

Lusine Talalyan (Armenien)
Bildkonstnär och en av grundarna av Queering Yerevan som publicerar feministiska och queera verk och organiserar queera kulturevenemang.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu