• Trots att de förlorade sin majoritet i parlamentet ska premiärminister Pedro Passos Coelho (t.h.) och vice premiärminister Paulo Portas högerallians försöka regera vidare.
Fria Tidningen

Regeringskris hotar i Portugal

Vänstermajoriteten i det portugisiska parlamentet hotar med att sänka den högerledda minoritetsregeringen som tillträder i morgon, fredag. Presidentens vägran att låta vänstern bilda regering kan kasta in landet i en konstitutionell kris.

”Under 40 år av demokrati så har ingen portugisisk regering varit beroende av stödet från anti-europeiska krafter, det vill säga partier som är emot Lissabonfördraget… och som vill att landet ska lämna euron och Nato. Det är min skyldighet att göra allt jag kan för att förhindra att falska signaler skickas till finansiella institutioner, investerare och marknader.”

Med de orden vägrade Portugals högerpresident Anibal Cavaco Silva i helgen att ge landets vänsterpartier, som har en majoritet av platserna i parlamentet, en chans att bilda regering.

I valet för en knapp månad sedan fick det styrande högerpartiet PSD, som gick till val i allians med centerhögerpartiet CDS, störst stöd med 38,6 procent av rösterna. Ett resultat som ger högeralliansen 107 av 230 platser i parlamentet, ett tapp på 22 mandat från förra valet då alliansen hade en knapp majoritet.

Samtidigt gick vänsterpartierna starkt framåt. Störst på vänstersidan är Socialisterna, PS, som ökade med 4,3 procentenheter till 32,3 procent av rösterna. Valets stora skräll var Vänsterblocket, BE, som gör sitt bästa val någonsin och får 10,2 procent av rösterna – en dubblering jämfört med valet år 2011. Tillsammans med det kommunistiska miljöpartiet CDU, som fick 8,3 procent, får vänsterpartierna en majoritet av platserna i parlamentet.

Efter ATT valresultatet stod klart gav presidenten nuvarande premiärminister Pedro Passos Coelho (PSD) i uppdrag att bilda regering. Inför regeringsbildningen spekulerades det i om högeralliansen skulle bilda en storkoalition med Socialisterna. Men när koalitionssamtalen föll samman återstod bara två alternativ, att högern skulle bilda en minoritetsregering eller att vänsterpartierna skulle få en chans.

Fram till de senaste veckorna var det högst osäkert att de historiskt splittrade vänsterpartierna skulle kunna bilda en varaktig koalition. Partierna står långt ifrån varandra när det gäller till exempel inställningen till EU och Nato. Men partierna har varit tydliga med att de vill få möjlighet att bilda en regering, något som president Cavaco Silva alltså bestämt avvisat.

Den regering som tillträder i dag består till stor del av samma ministrar som innan valet. Regeringen har tio dagar på sig att lägga fram sitt program för parlamentet. Därefter följer tre dagar med debatter och en omröstning där oppositionen kan välja att fälla regeringen.

Socialisternas talesperson Ana Catarina Mendes är tydlig med att de ämnar göra det.

– Det är en fortsättning av tidigare politik utan någon form av utveckling. En utarmad regering som är inkapabel att interagera med samhället. En regering som är väl medveten om att den saknar en framtid, sa hon vid en presskonferens i veckan.

Om regeringen fälls är det högst oklart vad som händer härnäst. Högeralliansen skulle kunna försöka bilda en ny regering tillsammans med Socialisterna, men det förefaller osannolikt. Även om partierna skulle kunna komma överens på många områden skulle det ses som ett stort svek inom vänstern i ett läge där nästan var femte väljare lagt sin röst på partier på den yttersta vänsterkanten.

Socialistledaren Pedro Passos Coelho sneglar nog onekligen på Grekland där det traditionellt starkaste vänsterpartiet, socialdemokraterna Pasok, kämpar för sin överlevnad efter en massiv väljarflykt till den mer radikala vänsterkoalitionen Syriza. Likaså i grannlandet Spanien hotas socialisterna av det nya gräsrotspartiet Podemos som väntas gå starkt framåt i det kommande valet i december.

Om presidenten fortsätter vägra ge vänstern en chans att bilda regering så återstår nyval.

Enligt portugisisk vallag kan dock ett nyval hållas tidigast nio månader efter ett ordinarie val så risken finns att den osäkra parlamentariska situationen fortsätter fram till nästa sommar.

Det som dock kan förändra läget dramatiskt är det kommande presidentvalet. Cavaco Silva har suttit två mandatperioder och hindras från att ställa upp för omval. I den senaste opinionsundersökningen, som gjordes innan parlamentsvalet, ledde partikollegan Marcelo Rebelo de Sousa stort över utmanarna. Men den senaste tidens turbulens kan mycket väl leda till att valet blir jämnare än väntat.

Oavsett vad som händer härnäst väntar en stormig politisk höst i Portugal.

Fakta: 

Partierna i parlamentet

Socialdemokraterna (PSD) är namnet till trots ett liberalkonservativt parti som ingår i EU-gruppen EPP tillsammans med bland annat svenska Moderaterna. Har styrt landet sedan 2011.

• PSD gick till val tillsammans med centerhögerpartiet CDS och alliansen fick 38,6 procent av rösterna, en tapp på nästan 12 procentenheter.

Socialisterna (PS) är ett socialdemokratiskt parti som ingår i EU-gruppen S&D tillsammans med bland annat svenska Socialdemokraterna och Fi. Fick 32,3 procent i valet.

Vänsterblocket (BE) är en koalition av flera mindre socialistiska och kommunistiska partier som bildades år 1999. Ingår i EU-gruppen GUE/NGL tillsammans med bland annat svenska Vänsterpartiet, grekiska Syriza och spanska Podemos. Fick 10,2 procent i valet.

Demokratiska enhetskoalitionen (CDU) är en koalition mellan det största kommunistpartiet och miljöpartiet som bildades i slutet av 1980-talet. Fick 8,3 procent i valet.

• Vänsterpartierna har totalt 122 av de 230 parlamentsplatserna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu