Skånes Fria

”Den nazistiska rörelsen i Skåne är svag”

Det syns en ny generation av skinheads i Skåne, men den nazistiska aktiviteten är betydligt lägre än för tio år sedan och rörelsen är svag. Det säger Peter Andersson från journalistnätverket Researchgruppen.

En förklaring till minskningen är Sverigedemokraterna.

– Det är få nya i den här grupperingen som väljer små nynazistiska grupper när det genom SD går att påverka mycket mer, säger Peter Andersson.

Gänget som finns i Kävlinge, och delvis består av skinheads, beskriver han som mycket unga och utan starka band till någon särskild nazistisk organisation.

– Det verkar som att de dragits med av hela det här klimatet som råder att det är okej att trakassera romska tiggare på gatan och liknande.

En av de som pekas ut som en ledargestalt är tidigare dömd för hets mot folkgrupp och misshandel. Nu är han även åtalad för misshandeln av Lina Larssons pojkvän i våras (se artikeln Nazister härjar i Kävlinge).

– De verkar inte som att de har en tydlig ideologi bakom sina handlingar, samtidigt uttrycker vissa starka nazistiska åsikter. Efter misshandeln ska han bland annat ha gjort Hitlerhälsning, säger Peter Andersson.

Aktiviteten bland de få nazister som finns i Skåne sker framförallt i slutna utrymmen. Men det förekommer även viss flygbladsutdelning och klistermärkesuppsättning på kvällar och nätter.

I nordöstra Skåne har Svenska motståndsrörelsen (SMR) ett fäste på ett 15-tal personer. De har bland annat synts dela ut flygblad på diverse marknader under sommaren.

– Man har valt att satsa på att sprida sina åsikter online än finnas ute på gatan som 90-talets nazister gjorde och då blev bemötta med ett stort motstånd, säger Peter Andersson.

Ledningen för tidigare Svenskarnas parti bor också i Skåne och driver sedan partiets nedläggning en webbsida där de sprider olika ideologiska texter.

– Sammanfattningsvis är den organiserade nazistiska rörelsen i Skåne är svag, men det finns alltid individer som både trakasserar EU-migranter och uttrycker sig rasistiskt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nazister härjar i Kävlinge

Varje fredag samlas nazister vid tågstationen i Kävlinge. Nyligen attackerades en man med elpistol och det utreds nu som ett hatbrott.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu