• Kommunals ordförande Annelie Nordström och avtalssekreterare Lenita Granlund kräver högre löner för undersköterskor.
Fria Tidningen

Kommunal sätter press på LO

Kommunal kräver att undersköterskorna får en möjlighet att komma ikapp lönerna hos mansdominerade yrken inför nästa års avtalsförhandlingar. Annars går de ur den gemensamma LO-samordningen.

LO-förbunden har som mål att halvera lönegapet mellan män och kvinnor till år 2028. Kommunals ordförande Annelie Nordström och avtalssekreterare Lenita Granlund skriver på DN-debatt att den stora kvinnodominerade yrkesgruppen undersköterskor måste få större löneökningar än jämförbara mansdominerade yrken redan 2016. Att börja utjämningen redan nu är en förutsättning för att de ska hinna halvera gapet enligt målsättningen.

– Vi har de tre senaste avtalsrörelserna haft krav och beslut på att jämna ut löneskillnaderna, men de tre senaste avtalsrörelserna har vi inte kommit någonvart med det, utan löneskillnaderna mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken ökar och det måste vi få ett slut på, säger Lenita Granlund till P1-morgon.

När LO förhandlar om lönerna går industrin först och sätter märke i procent för hur stora löneökningarna ska bli, på grund av deras konkurrensutsatthet. Sedan rättar sig de andra förbunden efter industrimärket. Eftersom kvinnodominerade yrken har lägre medellön innebär det att de får mindre löneökning hela tiden.

– Det här menar vi på måste man bryta, det måste finnas ventiler i den industrinormering som finns så att andra som våra kvinnodominerade grupper kan få något mer än den procenten som industrin förhandlar fram, säger Lenita Granlund till P1-morgon.

I debattartikeln kräver de att LO ska gå från ord till handling gällande utjämning av löneskillnader. Det är fullkomligt avgörande för att Kommunal ska kunna vara en del av LO-samordningen.

Satsningen på just undersköterskor löner grundar sig i att det är den mest utsatta av de kvinnodominerade yrkena som Kommunal företräder. Enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, prognos kommer det att saknas 160 000 undersköterskor år 2035. Annelie Nordström och Lenita Granlund menar att det krävs en rejäl satsning på löner och arbetsvillkor för yrket om fler unga människor ska lockas dit.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu