• Karta över attacker mot EU-migranter 2015
    Attacker mot EU-migranter 2015. Klicka på kartan för att läsa mer om varje händelse.
  • För två veckor sedan sköt någon mot en bil där två EU-migranter låg och sov i Boden.
Fria Tidningen

54 attacker mot EU-migranter i år

Mordbrand i Göteborg och skottlossning i Boden. Bara i augusti har flera attacker mot EU-migranter utförts i Sverige. Sedan årsskiftet har minst 54 attacker utförts, visar Fria Tidningens sammanställning.

Natten till den 8 augusti brändes tre husvagnar i Göteborg ner till grunden. Det var elva personers hem. Bara två dagar tidigare, i Boden, sköt någon mot en bil där två personer låg och sov. Händelserna kan tyckas skilda, men de handlar om samma sak: attacker mot EU-migranter.

Från den 1 januari i år till den 12 augusti har minst 54 attacker mot EU-migranter ägt rum i Sverige, visar Fria Tidningens nya kartläggning. Det innebär att ett brott begås ungefär var fjärde dag. Det handlar om mordbränder, andra anlagda bränder, skottlossning, misshandel och skadegörelse. Kartläggningen omfattar endast brott som media rapporterat om, vilket innebär att fler brott kan ha begåtts. Mörkertalet tros även vara stort.

När Fria Tidningen gjorde sin senaste kartläggning, i januari, såg fortfarande polisen incidenterna som enskilda händelser. Men den 16 juli gav regeringen polisen i uppdrag att föreslå åtgärder för att motverka brott som riktas mot utsatta EU- eller EES-medborgare.

– Vi får allt fler rapporter om våld mot personer som tigger och att människohandelsbrott med tiggeri som syfte ökar. Detta är oacceptabelt, därför ger vi polisen i uppdrag att föreslå åtgärder för att motverka brottslighet som begås i anslutning till tiggeri, säger inrikesminister Anders Ygeman, i ett pressmeddelande.

Polismyndigheten ska redovisa uppdraget till regeringen senast 30 november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Maria Nobel, kommunikationschef på Hemköp.

Få svar från Hemköp

Oklart om butikschef på Stigbergstorget får vara kvar efter uppgifter om att ha blött ner en person.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu