• Ekoodlingen backar i hela landet, utom i Skåne där antalet ekobönder faktiskt ökade förra året.
  • Maria Dirke.
Skånes Fria

Ekoodling backar ­– förutom i Skåne

Ekologiska livsmedel är hett efterfrågade – samtidigt slutade över 1 000 ekolantbrukare med sin verksamhet förra året. Men Skåne sticker ut, här blir ekobönderna fler.

Ekologiska livsmedel såldes för 15,5 miljarder kronor i Sverige förra året, visar oberoende Ekowebs undersökning. En uppgång med 38 procent jämfört med året före.

Samtidigt slutade över 1 000 ekologiska lantbrukare med sin verksamhet under förra året, och den ekologiska arealen i landet har minskat med 5 procent, enligt Jordbruksverkets statistik.

– Visst är det tråkigt. I väldigt många fall är det rationella beslut som ligger bakom och det gör situationen bekymmersam, säger Maria Dirke, verksamhetsledare för Ekologiska lantbrukarna.

– Den här utvecklingen har pågått sedan 2010. Då hade vi nästan 100 000 hektar i omläggning för ekologisk produktion, sedan har det minskat för varje år som har gått.

Varför är det då så här – om konsumenterna faktiskt vill ha ekologiska livsmedel? Dels handlar det om att den relativa lönsamheten för ekologiskt har minskat. Glappet mellan ekologiskt och konventionellt odlat har helt enkelt blivit mindre, även om eko fortfarande är dyrare. Det, i samband med stor politisk osäkerhet, tror Maria Dirke är de absolut viktigaste orsakerna.

– Möjligheten att få ersättning är villkorad med regler som ännu inte är klara. Om man både har låga priser och osäkra politiska signaler - då är det ganska rimligt att man avvaktar.

Magnus Nyman Lindö har odlat ekologiskt sedan 1986 - och har en gård utanför Sösdala i norra Skåne.

– Jag gör det för att jag bryr mig om Moder jord. Om jag inte odlade ekologiskt skulle jag inte kunna vara bonde.

På sin gård odlar han bland annat spannmål och potatis och föder upp grisar. Men det är inte enkelt.

– Ekologisk odling är jävligt mycket jobb. Den stora biten är att det blir mer ogräs. Men också att det växer långsammare. Men det är så det ska vara och kvaliteten blir bättre.

Varför den ekologiska odlingen i Sverige backar har Magnus Nyman Lindö ett tydligt svar på.

– Allt handlar om pengar. Folk vill tjäna så mycket de kan och konventionell odling tjänar du mer på.

Men i Skåne ökade faktiskt antalet ekoodlingar förra året - om än marginellt. Förra året var antalet ekologiska odlingar 354, året dessförinnan var siffran 340.

– Det är glädjande att det börjar hända något i Skåne. Kanske har vi gamla nördar lyckats övertyga fler, säger Magnus Nyman Lindö.

Maria Dirke gläds också åt ökningen.

– Det är en positiv att Skåne går framåt när resten av landet backar. Jag tror att de skånska lantbrukarna märker av trenden mer. Skåne är nära Danmark, som har en mycket starkare ekologisk marknad än i Sverige.

Samtidigt har Skåne en del att hämta igen, menar Maria Dirke. Andelen ekologisk produktion är fortfarande betydligt mindre här än i de flesta andra delar av Sverige.

– Skåne skulle med fördel kunna fördubbla detta. Men den största tveksamheten hos bönderna är just om efterfrågan kommer märkas på priserna.

Maria Dirke hoppas på agerande från politiskt håll, gärna mål kring att en viss del av landets areal ska vara ekologisk. Men också ett intresse av att driva utvecklingen framåt från lantbrukarnas håll.

Magnus Nyman Lindö ser gärna att myndigheter och kommuner köper in ekologiskt. Och att konsumenterna börjar betala mer för maten.

– Folk kan lägga pengar på dyra mobiler och bilar, men mat får inte kosta något. Folk frågar mig hur ekologiskt ska bli billigare, men det ska det inte. Det måste bli dyrare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Stockholms Fria

Rekordår för ekomat

Försäljningen av ekologisk mat ökade med 3,9 miljarder kronor under 2016, visar ny statistik från Ekoweb.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu