Sarah Olsson

Fördjupning


Sarah Olsson
  • Josef Olsson Collentine, styrelsemedlem i svenska Piratpartiet.
Fria Tidningen

Svenska pirater vill lära av isländska

Isländska Piratpartiet har tre platser i parlamentet och är landets största parti i den senaste opinionsundersökningen. Men svenska Piratpartiet är inte avundsjukt, utan vill istället lära av framgångarna, säger Josef Ohlsson Collentine, styrelsemedlem.

Islands Piratparti är landets största parti i senaste opinionsmätningen och har tre ledamöter i Alltinget. Är ni avundsjuka?

– Snarare tvärtom. Vi är väldigt glada åt framgången som Piratpartiet på Island har. Piratrörelsen driver en väldigt snarlik politik och vi har många globala frågor.

Varför har islänningarna lyckats men inte svenska Piratpartiet?

– Svenska Piratpartiet lyckades över alla förväntningar i EU-valet 2009, då fick vi 7 procent och två EU parlamentariker invalda. Det vi inte lyckades med var att bygga en struktur och organisation för att behålla denna framgång i valet 2014.

Hur ska ni göra för att bredda er och komma bort från fildelningsdebatten?

– Vi har redan breddat oss. Det vi behöver bli bättre på är att föra ut vår politik på ett tydligare sätt. Något som vi kan lära oss av Islands Piratparti är hur de alltid lyfter sina fokusfrågor i sin kommunikation.

Har Feministiskt initiativ tagit den plats i Sverige som ni annars hade kunnat fylla?

– Alla nya partier tar en viss plats som kan fyllas av andra. Både FI, SD och andra partier har väljare som potentiellt hade kunnat bli våra men vi måste bli tydligare med vår egen politik och var den skiljer sig från andra.

Vad tror du om isländska Piratpartiets chanser i valet om två år?

– Jag tror de kommer ha väldigt svårt att ligga kvar på nuvarande 30 procent i opinionsmätningarna. De kommer nog inte ligga kvar på samma höga nivå men ändå lyckas med att få ett väsentligt inflytande vid valet 2017.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ingen upprättelse för Grenfells offer

Branden i hyreshuset Grenfell Tower i London tog 71 personers liv och lämnade hundratals bostadslösa. Fyra av fem familjer står fortfarande utan hem.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu