Fria.Nu

Är trav djurplågeri?

Är travhästarna söndersprungna djur som piskas för att sen skickas till slakt för att några vill tjäna stora pengar? Eller är det en sport där hästar och människor har lika kul och djuren tas väl om hand? SFT har talat med representanter både för travsporten och djurrättsrörelsen.

- Vi tycker inte att djur ska användas i underhållningssyfte över huvud taget, varken i sport eller spel.

Det säger Förbundet djurens rätts ordförande Per-Anders Svärd.

- Det ligger inte i djurens intresse att hetsas med spön i tävlingar. Vill hästarna springa kan de göra det själva. Dessutom kasseras ofta de hästar som inte håller måttet genom slakt.

Travsporten i Sverige omsätter 10 miljarder kronor om året och det finns ungefär 60 000 travhästar i Sverige.

Hästarna används i cirka sju år och när de inte travar tillräckligt fort blir de fritidshästar, avelsdjur eller slaktdjur. Många travhästägare låter slakta sina hästar av rädsla för att de annars skulle fara illa hos oseriösa ägare.

Lars Audell, banveterinär på Solvalla, säger att det finns hästhandlare som påstår att hästen ska få ett gott hem, men som sedan transporterar hästarna under fruktansvärda förhållanden till slakterier i Sydeuropa.

Omkring 5 000 svenska hästar försvinner spårlöst varje år.

- Hästägarna måste kontrollera vem de säljer sina hästar till, säger han.

En större koppling mellan trav och ridsport har efterlysts. Röster har höjts för att trötta travhästar smärtfritt ska slussas in i en annan verksamhet efter karriären. Svenska Travsportens Centralförbund, STC, har därför startat ett omskolningsprogram för travhästar.

Djurens rätt planerar att utvärdera travsporten från hästens perspektiv, berättar Roger Pettersson som är politiskt ansvarig hos organisationen.

- Vi ska göra en genomlysning av sporten, berättar han. I dag har vi

ingen fullständig bild.

Roger Pettersson kritiserar spödrivningen.

- Varför ska kusken ha ett spö i handen, frågar han. Det känns föråldrat att använda sådana redskap. Vore det inte mer sportsligt att ta sig fram i samklang med djuret?

Solvallas banveterinär Lars

Audell har också gått ut i massmedia och kritiserat spödrivningen. Lars Audell vill inte se ett förbud, men säger att veterinärkåren efterlyser mer specificerade regler.

- Man borde få använda spöet max fyra gånger och bara en gång hårt. I dag får man använda 'ett fåtal lätta slag' och det är svårt att bedöma. Problemet är dock störst på storlopp, som på Solvalla.

Hästarna reagerar olika på spödrivningen, enligt Lars Audell.

- Vissa sparkar, medan andra stannar eller börjar galoppera. En del,

oftast stona, blir ovilliga att tävla efter att ha blivit slagna. De som säger att det inte känns på hästarna borde prova att gå in i en box och slå hästen med spöt. Du blir kickad tillbaka. En gång såg jag en kusk slå sin häst efter loppet, för att den galopperat, men då fick kusken handen söndersparkad.

Roger Pettersson på Djurens rätt anser att trav är en onaturlig sport.

- Det är inte ett naturligt sätt för en häst att springa fort. Hästar galopperar, säger han.

Djurskyddsmyndigheten och banveterinär Lars Audell håller inte med om det.

- Dagens travhästar är framavlade för att trava. Fölen travar redan i

hagen.

Elisabeth Richter

Källa: Rapporten 'Alternativ användning av travhästar' av Marutsa Hansson utkom 2002 på uppdrag av Svenska Travsportens Centralförbund, STC.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu