• Socialistiska Enhetslistan kan få så mycket som 10 procent i det danska folketingsvalet i dag.
Fria Tidningen

Spännande inte tillräckligt för att beskriva danska valet

Den svenska rapporteringen kring det danska valet har dominerats av förfasande över den rasistiska retoriken. Men samtidigt som det är oerhört jämt mellan de två ”presidentkandidaterna”, som tävlat med varandra om att vara mest invandringskritisk, går socialistiska Enhetslistan och nya miljöpartiet Alternativet framåt.

”Ordet spännande räcker inte”. De danska tidningarnas beskrivning av dagens val är glasklart: så här spännande har det aldrig varit förr i ett danskt folketingsval (motsvarande riksdag). Opinionsmätningarna har in i det sista visat på mycket små skillnader mellan det röda och blåa blocket. Förtroendet för de två ”presidentkandidaterna”, Socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt och liberala högerpartiet Venstres ledare Lars Løkke Rasmussen verkar var i princip detsamma. Andelen osäkra väljare är stor.

Venstre styrde med en borgerlig minoritetsregering fram till år 2011 då mittenvänsterblocket överraskande segrade och Helle Thorning-Schmidt blev landets första kvinnliga regeringschef. Invandringskritiska Dansk Folkeparti förlorade därmed sin position som stödparti, men fortsatte att ha starkt inflytande över politiken. Nu verkar de växa och vinner det borgerliga blocket vill de bland annat få igenom en ny skrivelse i skollagen om att att elever inte ska få ledigt på muslimska högtider:

– Skolor och förskolor ska fira danska högtider – inte andra kulturers, sa Martin Henriksen, partiet integrationsordförande nyligen.

De andra partierna har tävlat om vem som kan komma med hårdast förslag mot asylsökanden och invandrare. Socialdemokraternas kampanj ”Kommer du hit ska du arbeta” väckte ilska hos det svenska systerpartiet.

Den svenska rapporteringen om det danska valet har därför dominerats av just det: förfasanden över den rasistiska retoriken och hur Dansk folkeparti går framåt. Men det finns en annan sida av den danska valrörelsen. Socialistiska och gröna Enhetslistan, går nämligen också framåt. Liksom det nya miljöpartiet Alternativet som bildades förra året och nu ser ut att klara tvåprocentsspärren till Folketinget. Enhetslistan ser ut att få runt 10 procent, i jämförelse med 6,7 i förra valet. Störst är stödet i Köpenhamn.

Båda partierna är de trötta på den invandringskritiska debatten och vill fokusera på annat. Medan Enhetslistan driver en mer klassisk socialistisk politik, satsar Alternativet på omställningspolitik, både miljömässig, ekonomisk och social, ett av förslagen är 30-timmars arbetsvecka. ”Invandrarfrågan” handlar egentligen om arbetslöshet och osäkra arbetsvillkor, menar de.

– Jag hoppas att många röstar på oss, för Løkkes politik kommer att slå hårt mot våra äldre, barn och vårt klimat, säger partiledaren Johanne Schmidt-Nielsen till danska Avisen.

Vallokalerna öppnade klockan 9 i morse och sedan dess har rapporteringen gått het. Då radionyheternas jingel ljuder i den inrökta baren i Köpenhamn tystnar klientelet. Bara ljudet av ett ölglas som ställs ner hörs. Blir det fortsatt socialdemokratiskt styre?

Klockan åtta ikväll stänger vallokalerna. Resultatet ser ut att bli en rysare för alla.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu