• Självmord är den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år, och näst vanligast bland kvinnor.
Landets Fria

Män i Värmland står för hög andel självmord

Värmland är det område i Sverige med högst antal självmord sett till antalet invånare. En stor majoritet är män i övre medelåldern.

De värmländska männen i åldern 45 till 64 år är överrepresenterade i antalet genomförda självmord och står för omkring en tredjedel av de mellan 40 och 50 personer som begår självmord varje år i Värmland. Det visar statistik från Nationellt centrum för suicidforskning.

– Män är betydligt sämre på att söka hjälp än kvinnor. Det är viktigt att fundera på hur mansnormen påverkar och många män behöver bli bättre på att uttrycka sitt mående i ord än att exempelvis ta till våld när vår mansroll brister, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på organisationen Suicide zero som arbetar förebyggande mot självmord.

Men om männen syns mest i statistiken för självmord är det unga kvinnor mellan 15 och 24 år som står för många självmordsförsök. 2013 försökte fler än nittio unga kvinnor ta sitt liv i Värmland.

Sett till hela landet är det omkring dubbelt så många män jämfört med kvinnor som begår självmord. Under 2013 var det 1107 män och 499 kvinnor som tog sitt liv. Uppdelningen mellan män och kvinnor är större i norra Sveriges glesbygdsområden och lägre i storstadsområden.

Men sett över en period på 30 år sjunker antalet självmord i Sverige bland män och kvinnor och i de flesta åldersgrupper.

Ett problem i det preventiva arbetet som Suicide zero lyfter fram är det stora tabut och skammen som är kopplad till både psykisk ohälsa och självmord. För att komma över det behöver man prata om tankar på självmord, om självmordsförsök och fullbordade självmord som vi talar om allt annat, tycker Jan Beskow som forskar om självmord och förebyggande arbete.

– Då märker man att det inte är så farligt och då kommer man över sitt eget obehag för ämnet och visar andra att det inte är farligt. Så sprids en naturlig inställning till suicid och till psykisk ohälsa, säger han.

Män står också för de mer våldsamma sätten att ta sitt liv på som hängning eller med ett vapen. Bland kvinnor är förgiftning vanligast. Hängning och förgiftning svarar för två tredjedelar av samtliga självmordsfall i Sverige.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-44 år bland män och näst vanligast bland kvinnor.

Fakta: 

Här kan du få hjälp vid självmordstankar

Om du vill prata med någon anonymt:

Nationella stödlinjen: 020-22 00 60.

Bris, Barnens rätt i samhället: 116 111.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Självmordsupplysningen: erbjuder chatt vardagar kl 19–22.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

D-vitamin kan hjälpa suicidala patienter

D-vitamin kan eventuellt hjälpa mot svår depression. En ny studie visar att en stor majoritet av de undersökta självmordsbenägna patienterna hade just d-vitaminbrist.

Fria Tidningen

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu