• Karin Båtelson är ordförande i Sjukhusläkarföreningen.
Fria.Nu

”Dålig arbetsmiljö tvingar oss att bli stafettläkare”

Det handlar om att ha möjlighet att göra ett bra jobb och inte gå under av stress. Så beskriver Karin Båtelson på Sjukhusläkarna situationen på svenska sjukhus och varför läkare lämnar fasta tjänster och blir stafettläkare.

Många stafettläkare är ett symptom på att man har en vård eller arbetsmiljö som inte fungerar bra. Det säger Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna och som tidigare själv arbetat som stafettläkare under lång tid.

Hon sällar sig till landstinget och patientorganisationerna och värdesätter kontinuitet och att det ska finnas en patientansvarig läkare. Men bland förbundets medlemmar märks också gruppen läkare som arbetat som specialist på en fast tjänst, men som har sagt upp sig och ”gett upp”.

– Det är läkare som varit anställda länge men som inte tycker att de har möjlighet att göra ett bra jobb på sitt ordinarie arbete. Det är oerhört allvarligt och ett misslyckande för arbetsgivaren. De säger upp sig och blir stafettläkare för en tid, säger Karin Båtelson.

Hon har själv tidigare jobbat som fast stafettläkare på vårdcentral och känner väl till fördelarna det kan ge.

– Man har ofta större möjlighet att styra sin arbetstid och sitt schema och man får koncentrera sig på det medicinska, på patienterna och slipper arbetsplatsmöten och omorganisationer, säger hon.

Karin Båtelson vill också poängtera att det finns ett stort värde i att ha stafettläkare – i en begränsad omfattning.

– Det är personer som ofta gör ett oerhört bra jobb och är väldigt uppskattade när de kommer. Men när lösningen blir permanent – som är fallet på många vårdcentraler och sjukhus – då gäller det att tänka om, säger hon.

Karin Båtelson pekar på att det viktigaste för att behålla anställda på sina ordinarie tjänster och för att locka nya utexaminerade läkare är att precisera uppdraget.

– Det ska finnas rimliga förutsättningar att göra ett bra jobb. Man ska ha riktig handledning och utbildning så man är uppdaterad och sedan stegvis bygga upp arbetsplatsen med bra chefsskap som leder till bra rekryteringar, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu