Skånes Fria

Att synligöra det osynliga

Månteaterns nya föreställning Det finns inga fattiga barn diskuterar barnfattigdom genom att lägga fokus läggs på omgivningen. Hur hanterar vi att någon inte har råd och hur kan vi hjälpa utan att såra?

– Vi vill titta på vad som händer med omgivningen när en person har det här problemet, och vad det gör med våra relationer. Hur olika kan du och jag ha det och hur lång tid tar det innan det börjar störa oss, säger regissören August Lindmark.

Det är en historia med många trådar som rullas upp i Det finns inga fattiga barn. I fokus står en högstadieklass, där den välbeställda Edmond berättar om Johanna som han vill hjälpa eftersom hon har dåligt med pengar och kanske inte kan följa med på den planerade klassresan. Johanna dyker aldrig upp på scenen, eftersom Sandra Redlaff som ska spela henne får veta i början av pjäsen att hon tjänar hälften så mycket som de andra skådespelarna. Hon går ut i strejk, men går efter ett tag med på att spela hälften av sina roller, och Johanna faller då bort.

August Lindmark menar att de fattiga barnen till stor del är osynliga i dag. Vi vill helst inte erkänna att det finns fattiga familjer i Sverige och det är inte en fråga som prioriteras av politiker.

- Osynliggörandet av barnfattigdomen gör att politiker låter bli att ta tag i problemet. De hinner inte ta tag i det som inte kan synliggöra sig själv och de fattiga barnen går ju inte ut och demonstrerar utanför riksdagen direkt.

När diskussionen om barnfattigdom tog fart för några år sedan blev August Lindmark nyfiken på att sätta upp en föreställning för ungdomar kring ämnet. Han gick ihop med manusförfattaren Rasmus Lindberg som tidigare skrivit mycket för barn och unga. Resultatet blev en pjäs där det allvarliga varvas med komik.

– Materialet kring de här frågorna utlöser mycket ångestkänslor hos mig, och när jag upplever ångest av något så är jag mindre benägen att ägna mina dagar åt det. Det bästa sättet för mig att lyfta bort ångest är att ta in humor och underhållning, säger August Lindmark.

Det finns inga fattiga barn riktar sig i första hand till högstadie- och gymnasieungdomar och kommer att visas som skolföreställning. Interaktion med publiken är ett återkommande inslag. I en scen hyr Edmund en tröja från någon i publiken och betalar i riktiga pengar. Det blir också en snabblektion i hur du kan bli rik genom att stjäla av andra, bland annat genom att göra rätt investeringar och handla med aktier.

– Rika barn får automatiskt med sig det i sin uppfostran, kanske är det en chans för alla andra att lära sig något, säger August Lindmark.

Det kommer även vara korta publiksamtal efter föreställningarna och August Lindmark hoppas att ungdomarna tar med sig funderingarna kring vem som har och inte har ut från teatern.

– Förhoppningsvis finns det de som känner igen sig och känner sig sedda. Vi vill synliggöra genom att osynliggöra på något sätt.

Fakta: 

Det finns inga fattiga barn visas för allmänheten på Månteatern, Bredgatan 3 i Lund, 4 februari, kl 13 och 19, och 8 och 15 februari, kl 18.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnokamp mitt i revolutionen

Under den arabiska våren samlades kvinnor i Kairo och Jordanien för att prata om feminism och övergrepp. Berättelserna ligger till grund för föreställningen Anti – the revolution will be feminized.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu