• Christian Bale som Moses i storfilmen Exodus.
Göteborgs Fria

Krönika: I Exodus är rasifierade tjänare

På juldagen har filmen Exodus: Gods and kings premiär och jag kan inte ens beskriva hur fruktansvärt sur jag är på den filmen.

Exodus följer den trend som startades med Noah – nämligen den att göra om bibliska händelser till storslagna filmer. Just denna fokuserar på berättelsen om Moses och utspelar sig i det gamla Egypten.

Så långt allt väl. Jag gillar Egypten, jag har inget emot bibeln och jag är svag för episka storfilmer.

Vad är då problemet?

Det är vitt. Så irriterade vitt. Alla stora roller spelas av etniskt vita skådisar: Christian Bale som Moses, Joe Edgerton som farao Ramses II och Sigourney Weaver som hans drottning Tuya, alla vita skådespelare som ser enormt malplacerade ut.

Var är mångfalden i en film som logiskt sett borde toppas av rasifierade skådespelare?

Längre ned i rolllistan dyker det upp rasifierade skådespelare, en hel del av dem välkända, men ingen har någon framträdande roll och föga överraskande spelar de tjänare, lönnmördare och tjuvar samt egyptisk underklass.

Exodus har redan innan sin premiär fått mycket kritik i USA för att vara en film som upprätthåller en vithetsnorm som inte passar sig år 2014. På twitter har hashtaggen #boycottexodus skapats som en protest mot de rasistiska strukturer som visas i filmen. Där ges också en mängd tips på talangfulla rasifierade skådespelare som borde kunnat ha huvudrollerna om allt varit annorlunda.

Utifrån detta har filmen också pekats ut som ett tydligt exempel på hur Hollywood gör skillnad på skådespelare utifrån hudfärg och vilka problem detta medför.

Regissören Ridley Scott säger till sitt försvar att det behövdes toppnamn bland vita skådespelare för att en sådan här storfilm skulle kunna få finansiering och att kända skådespelare behövs för att dra publik.

Det är inte en förklaring som håller. Många har påpekat att Ridley Scott själv regisserade filmen American Gangster med Denzel Washington i huvudrollen, en film som drog in 266 miljoner dollar.

Filmindustrin vill gärna framhäva sig som färgblind, en plats där det är talang och inte hudfärg som spelar roll, men verkligheten är en annan.

I Exodus borde rasifierade skådespelare glänsa i huvudrollerna, istället hamnar de i skymundan som tjuvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Filmfestival med samiskt tema

Ett huvudtema för Göteborgs filmfestival är samisk film. En av filmerna som visas är Sameblod av Amanda Kernell.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu