• Förbud terrorresor, anser Socialdemokraterna som får med sig Allianspartierna och Sverigedemokraterna på förslaget.
Fria Tidningen

Majoritet för förbud mot terrorresor

En majoritet i riksdagen är för S-förslaget att snabbutreda en lag som förbjuder svenska medborgare att delta i strid med terrorgrupper. Det visar Fria Tidningens undersökning.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill snabbutreda ett förbud mot att åka utomlands och delta i strider med grupper som är terroriststämplade enligt FN, som ett svar på en resolution om förbud mot sådana resor som FN:s säkerhetsråd antog för en månad sedan. Nu visar Fria Tidningens rundringning att för-slaget når en majoritet i riksdagen. Socialdemokraterna, Allianspartierna och Sverigedemokraterna är alla för en sådan lag. Däremot är inte regeringspartnern Miljöpartiet helt med på tåget.

– Vi driver inte att helt förbjuda deltagande i strid utomlands, säger riksdagsledamoten Annika Hirvonen (MP), som dock välkomnar en utredning.

– Det är en mycket komplex fråga och det är viktigt att grundligt utreda den då det finns risk att det verkar kontraproduktivt och försvårar brottsbekämpning.

Enbart Vänsterpartiet säger tydligt nej till förslaget.

– Vi är väldigt skeptiska till det här, vi ser att det finns en betydande risk när man snabbutreder den här typen av lagstiftning att det kommer att slå fel och drabba många oskyldiga, det blir inte rättssäkert, säger Hans Linde (V), gruppledare i riksdagen.

Att utgå från FN:s terrorlistning är godtyckligt och politiskt, anser Vänsterpartiet.

– Till exempel är det olagligt att ansluta sig till PKK som i dag slåss mot Islamiska staten, däremot är det inte olagligt att delta i israeliska arméns attacker mot Gaza eller att åka till Ukraina och slåss med högerextremister, säger Hans Linde.

Morgan Johansson säger till Sydsvenskan att han kan tänka sig att i ett senare skede gå steget längre och helt förbjuda deltagande i all strid utomlands, något som V menar kommer skapa stora problem för exempelvis personer med dubbla medborgarskap.

Men Morgan Johansson (S) menar att det är viktigt att införa ett förbud.

– Vi vill sända en tydlig signal om att detta resande kommer vi att se strängt på. Det blir också ett viktigt stöd för anhöriga, exempelvis föräldrar som inte vill att deras söner ska åka iväg. De kommer att kunna säga att detta är förbjudet, att ni hamnar i fängelse när vi kommer hem, säger Morgan Johansson till TT.

Beatrice Ask (M), före detta justitieminister och en av dem som driver frågan i Moderaterna, är däremot nöjd med Socialdemokraternas snabba sätt att ta sig an frågan.

– Enligt de uttalanden jag sett från Morgan Johansson verkar det som att vi har samma uppfattning. Vi måste agera för att komma åt det här resandet. Men att förbjuda deltagande i strid helt och hållet är en svårare fråga, säger hon.

Allianspartierna och SD vill också se över möjligheten att återkalla eller tillfälligt omhänderta pass, något som S säger nej till. SD välkomnar utredningen men hoppas att överträdelser ska ge ”allvarliga konsekvenser”. I Norge diskuteras förslaget att dra in medborgarskap för personer som reser, något som Adam Marttinen (SD) säger är tänkbart alternativ för partiet.

– Det är absolut ett tänkbart alternativ, och definitivt för personer som har dubbla medborgarskap kan det vara ett alternativ, säger Adam Marttinen.

Direktiven till en snabbutredning är klara inom kort och lagen väntas finnas på plats redan år 2015, enligt Sydsvenskan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Därför strider unga göteborgare för IS

Upplevda orättvisor och kränkningar och inspiration från sociala medier. Det är några faktorer bakom varför unga göteborgare ansluter sig till Islamiska staten.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu