SD avsäger sig inflytande i landstinget
Det blev ett stormigt första möte med landstingsfullmäktige i veckan. Allianspartierna, som styr i minoritet, fick igenom ett förslag som gav dem majoritet i landstingsstyrelsen. Sverigedemokraterna gick med på det trots att det gav dem själva minskat inflytande.
Det var upprörda känslor efter mandatperiodens första möte med landstingsfullmäktige. Frågan var hur den styrande alliansminoriteten skulle kunna styra landstinget med Sverigedemokraterna som vågmästare. Svaret blev ett kreativt utnyttjande av reglerna för tillsättning landstingsstyrelsen.
Knepet var att utöka antalet ledamöter i styrelsen från 19 till 20. Som största block får då alliansen det nya mandatet, sammanlagt tio mandat. Medan de rödgröna får nio mandat och Sverigedemokraterna ett mandat. Omröstningar där alliansen inte förankrat sin politik i ett samarbete riskerar då att sluta oavgjort i landstingsstyrelsen. Men eftersom ordföranden har utslagsrösten skapas en övervikt för alliansen ändå. Alliansen trollar alltså bort sin minoritetsställning. Dessutom flaggar de för att göra samma sak i hälso- och sjukvårdsnämnden samt trafiknämden inför fullmäktigemötet i november.
Det här gör de rödgröna upprörda.
– Det är ett vansinnigt förslag. Man skapar någon form av låtsasmajoritet, som inte har stöd i valresultatet. Det är inte demokratiskt, säger Pia Ortiz, som sitter i landstingsfullmäktige för Vänsterpartiet.
Förslaget hade dock inte gått igenom om inte Sverigedemokraterna lagt ner sina röster. Deras agerande ledde istället fram till att de självmant avsäger sig inflytande i landstinget.
Varför gjorde ni detta? Annars talar ni ju om att andra partier ska ta hänsyn till er.
– Vi ser att vi gynnas av det här beslutet. Som vågmästare i styrelse och nämnder hade vi möjligen fått alliansen och de rödgröna att gå samman och samarbeta och då förlorar vi vår ställning som vågmästare i fullmäktige, säger Dan Kareliusson, gruppledare för Sverigedemokraterna i landstinget.
Men är det inte demokratiskt tveksamt att ändra antalet platser i nämnderna för att spela bort ert inflytande?
– Jo, ur demokratisynpunkt kan man ju diskutera om det håller i längden. Det tycker inte vi heller. Därför valde vi att inte rösta för förslaget. Men vi gjorde övervägandet att det skulle vara till fördel för oss på lång sikt.
Vad tror du att era väljare säger nu?
– Vi tror att de strävar efter att det ska bli så bra beslut som möjligt, och vi har vågmästarrollen kvar i fullmäktige.
Pia Ortiz har ändå svårt att tycka att Sverigedemokraterna agerade klokt, ens för sin egen del.
– De är ju nya i landstingspolitiken och jag tror inte riktigt att de förstår hur mycket som faktiskt avgörs in nämnder och styrelse. Den som har majoritet har dessutom stort inflytande över var beslut tas någonstans. Och vi tror att mycket politik kommer avgöras på andra ställen än i fullmäktige nu, säger hon.
Moderaterna vill dock tona ner dramatiken i tisdagens beslut. Gustaf Stenlund, presschef hos Moderaterna i landstinget, ser inte arbetet i nämnderna som avgörande, utan pekar på att besluten måste gå genom fullmäktige ändå. Han framhåller att antalet beredningsgrupper, där politikerna möts för att förbereda olika frågor, har utökats.
– I en tid där det inte finns någon majoritet måste politikerna ha fler tillfällen att stöta och blöta förslagen. Vi har sträckt ut handen och vi upplever att oppositionen har tagit emot den. Det finns en historia av blocköverskridande samförstånd i landstinget i Stockholm, säger han.
Gustaf Stenlund tycker att alliansen har agerat för hela Stockholms läns landstings bästa.
– Landstingets otroligt viktiga verksamheter måste kunna fortsätta styras. Man måste kunna fortsätta fatta beslut i nämnderna.
Men ni skapar ju en majoritetsposition som det inte finns stöd för i valresultatet?
– Förtroendet måste ändå prövas i landstingsfullmäktige och där förändras ingenting. Det här handlar om att vi ska kunna visa att det finns politiker med möjlighet att ta beslut. Det är ett sätt att skapa stabilitet i landstingets arbete. På det här sättet tar vi ansvar för utvecklingen av Stockholmsregionen.
Borde ni inte ha tagit det ansvaret redan i förhandlingar om vilket styre landstinget skulle ha? Är det inte bara en majoritet i fullmäktige som kan ge stabilitet i realiteten?
– Vi har ingen annan verklighet än vad väljarna har gett oss och utifrån den har vi försökt navigera för att ge de bästa förutsättningarna för Stockholmarna. Men vårt finanslandstingsråd, Torbjörn Rosdahl har varit noga med att ordförandes utslagsröst ska användas sällan, utan vi ska nå blocköverskridande samförstånd där det är möjligt, säger Gustaf Stenlund.
Pia Ortiz är tveksam till vad det löftet kommer att vara värt.
– Det här ger helt andra signaler. Och nu kan alliansen driva igenom förslag utan att gå in i verkliga förhandlingar där vi fått ge och ta, säger Pia Ortiz.
För Pia Ortiz ligger det nära till hands att alliansen tänker regera med passivt stöd av Sverigedemokraterna, precis som i riksdagen de senaste fyra åren. Dan Kareliusson har redan tidigare uttalat sig positivt om alliansens styre av landstinget. Han medger också att det är en bra taktik för SD att ta det lugnt under den kommande mandatperioden.
– Vi är inte ute efter att hindra verksamheten bara för att vi är vågmästare. Man måste känna ansvar för ett fungerande landsting också, säger han.
En tolkning av era tidigare uttalanden är ju att ni står alliansen nära politiskt och att ni troligtvis kommer att stödja dem.
– Jo, det tycker jag inte är en lögn, i många frågor ligger vi närmare alliansen, men inte i alla. Vi får se, vi kommer att ta fråga för fråga i fullmäktige.