Fria Tidningen

Djurrättsalliansen vill stoppa KI:s nya djurförsök med apor

100 apor ska användas i försök på Karolinska institutet (KI) i Stockholm under de kommande fem åren. Men Djurrättsalliansen menar att det påverkar aporna negativt och vill stoppa försöken.

– Man har förbjudit försök på de flesta primater redan 2003, utom makaker, och det borde också förbjudas eftersom det är makaker som används i Sverige. Vi tycker att KI ska vara ett modernt universitet och då borde man upphöra med försök på apor, säger Daniel Rolke, från Djurrättsalliansen.

Det var i slutet av augusti som en ansökan lämnades in till djurförsöksetiska nämnden om försöken på de 100 aporna. I ansökan skriver man att det handlar om forskning som kommer att pågå under en femårsperiod och som syftar till att utveckla läkemedel för behandling av neuropsykiatriska sjukdomar, exempelvis depression, adhd och Alzheimersjukdomar. Försöken kan komma att pågå i upp till 20 år, men ansökan görs för fem år i taget.

Själva experimentet ska gå till så att aporna sövs och ges olika injektioner och undersöks. Aporna kommer att hållas i Astrid Fagreus laboratorium (AFL), som tidigare hette Smittskyddsinstitutet (SMI), i Solna. Där kommer de leva i burar med uppemot tio individer i varje bur. Burarna är mellan 12 och 20 kvadratmeter och har 2,5–3,7 meter i höjd och varje apa kommer ha minst två kvadratmeter att röra sig på, enligt ansökan.

– Det är för lite utrymme, vi tycker inte att det är en bra miljö, säger Daniel Rolke.

Det är inte ofta nämnden får en ansökan som rör försök på apor eftersom Karolinska institutet strävar efter att minimera antalet djurförsök, och speciellt försök på större djur som apor. Beslutet om att godkänna denna ansökan togs på nämndens möte den 25 september. Men Thomas Arvefors, ordförande i nämnden, säger att han inte minns närmare vad ansökan avsåg och inte heller bör redogöra för diskussionerna kring den.

– Jag kan inte erinra mig just denna ansökan eller hur vi motiverade beslutet, mer än det som står i protokollet. Men jag kan allmänt säga att apförsök leder till omfattande diskussioner, säger han.

Själv vill han inte ha någon åsikt kring om det är lämpligt eller inte att utföra försök på apor.

– Jag ska vara oberoende och har ingen åsikt i den frågan, säger han.

Birgitta Tornérhielm (MP) sitter i djurförsöksetiska nämnden och hon säger att aporna oftast behandlas bättre än andra djur i försök.

– Vi avlivar dem inte hur som helst som stackars möss som blir avlivade. Jag bryr mig om alla djuren, inte bara om aporna, säger Tornérhielm, som dock betonar att det är problematiskt med transporterna av apor.

– Transporten är svår för dem.

Tidigare har makaker i AFL:s laboratorium transporterats från uppfödning i Kina, och enligt Djurrättsalliansen är det just därifrån som alla makakerna i Sverige kommer ifrån, något som organisationen menar är problematiskt eftersom landet saknar djurskyddslagar. Nu kommer Djurrättsalliansen att försöka skapa opinion för att stoppa försöken på aporna. Men om de inte lyckas har de en annan plan:

– Vi kommer erbjuda att omplacera dem i slutet av försöken, säger Daniel Rolke.

I slutet av december 2009 fick tre apor stor uppmärksamhet. Det var Bacill, Bacillusk och Baloo som skulle pensioneras som försöksapor och därmed dödas. Men Djurrättsalliansen kampanjade för att få omplacera dem, och till slut kunde de tre aporna komma till ett djurhem i England, där de kunde leva och rehabiliteras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Polisinsats mot pridetåg saknade lagstöd

Pride

Nu har domen mot aktivisten som protesterade mot Gaypolisen under Prideparaden i fjol kommit – personen frikänns och istället får polisinsatsen kritik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu