Göteborgs Fria

Alliansen och MP kan ta över regionen

Det lutar nu åt att det blir Alliansen tillsammans med MP som bildar majoritet i regionen och därmed styrningen av sjukvård och kollektivtrafik. På måndag väntas slutligt besked.

Just nu pågår förhandlingar mellan Miljöpartiet och Allianspartierna om att bilda en majoritet i regionen, enligt ett pressmeddelande från Socialdemokraterna, som skriver att ”vi kan nu konstatera att förutsättningar för en fortsatt rödgrön koalition inte längre verkar finnas.”

– Från vår sida vill vi vara en konstruktiv kraft även i opposition och kommer att arbeta för att återkomma till styrande ställning så fort förutsättningarna medger, säger Gert-Inge Andersson (S), regionråd, i pressmeddelandet.

Under den senaste mandatperioden styrde V, MP och S regionen i minoritet, och nu i valet blev partierna återigen största block med 72 platser i fullmäktige mot 63 platser för Alliansen. Vågmästaren SD fick 14 platser. Men att de rödgröna skulle fortsätta styra i minoritet har varit långt ifrån självklart, eftersom de rödgröna förlorat ett mandat jämfört med tidigare. Det innebär att man i vissa nämnder skulle lotta den sista platsen bland partierna, enligt P4 Väst. Resultatet skulle då kunna bli att en nämnd styrs av de rödgröna och en annan av Alliansen. Ohållbart, menade Gert-Inge Andersson (S) som sonderat terrängen gällande möjligheter att skapa en blocköverskridande majoritet tillsammans med MP och ett eller två Allianspartier.

Folkpartiet tackade dock snabbt nej.

– Frågan vi fick var att vi skulle hoppa över till S och MP. Det är inte vårt förstahandsalternativ och det skulle inte heller räcka till en egen majoritet, säger Jonas Andersson (FP).

Tillsammans med V hade partierna dock fått ihop en majoritet, men det var aldrig på fråga, enligt Andersson.

– Vi samarbetar inte med ytterkantspartier åt höger eller vänster.

Vad menar du med ytterkantspartier?

– SD å ena sidan och Vänsterpartiet å andra, säger Jonas Andersson till GFT.

Eva Olofsson (V) är kritisk till uttalandet.

– Vi är ett tydligt vänsterparti och det är inget vi skäms för. Vi är tydliga i demokratifrågor, människors lika värde och mot rasism. Att klumpa ihop oss med SD som är ett rasistiskt parti är oförskämt, säger Olofsson.

Vänsterpartiet hade gärna sett ett fortsatt rödgrönt minorietsstyre men Eva Olofsson säger att valresultaten innebär att det kan bli svårt.

– Vänsterpartiet gick mycket framåt medan S backar, så det hade blivit ännu mer av ett minoritetsstyre med SD som en större vågmästare.

Att V skulle samarbeta med Allianspartier ser Olofsson också som tveksamt eftersom det skulle innebära att partierna skulle behöva komma överens om exempelvis vinster i välfärden.

På torsdagen blev det offentligt att förhandlingarna mellan Alliansen och MP var igång, men när GFT var i kontakt med MP på tisdagen gav partiet endst ett kort besked:

”Det pågår sonderingar för att få en stabil majoritet. Det är vad jag kan kommentera i dagsläget” skriver Birgitta Losman (MP) i ett sms.

Enligt S har Miljöpartiet lovat att lämna ett slutgiltigt besked på måndag.

Inget av partierna vill samarbeta med Sverigedemokraterna, ett parti som ökat från nio till 14 mandat och nu kan räkna med plats i bland annat regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnder, enligt GP.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

90 varslas i hamnen

Gothenburg Roro varslar 90 anställda efter förlorad kund. "Övervarsel", enligt facket.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu