• Vem ska styra Göteborg? Moderaternas Jonas Ransgård vill "samla stöd för en annan politik" och Socialdemokraterna s Anneli Hulthén försöker få ihop en S-ledd majoritet.
Göteborgs Fria

Styret i Göteborg fortsatt oklart

Partierna sonderar terrängen. Det kan dröja innan maktkampen är över.

– Nu ser vi över hur vi ska få ihop en styrande majoritet, säger Carin Malmberg (S), stadssekreterare.

Förra mandatperioden bildade S, MP och V en majoritet, men nu får de endast 37 av 81 stolar i fullmäktige. GFT skrev förra veckan om att V vill fortsätta det rödgröna samarbetet medan MP öppnar upp för nya partners, men ser S som huvudpartner. Vägvalet och Fi håller dörrarna öppna.

Alliansen meddelade då att de håller ihop men kan tänka sig att samarbeta med ytterligare parter.

Inget av partierna tänker samarbeta med SD.

Eventuellt styre i minoritet har S inte tagit ställning till ännu, huvudfokus är att få till en majoritet tillsammans med andra partier.

– Om rödgröna ska styra måste vi få igenom vår budget, det är samma situation som i riksdagen, säger Carin Malmberg (S).

Jonas Ransgård (M) ville i veckan inte besvara frågor om hur förhandlingarna går eller eventuella samarbeten utan svarar endast såhär i ett mejl:

"Alliansen är beredd att förhandla med fler partier för att samla stöd för en annan politik i Göteborg. Vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna."

När får vi veta vilka som ska styra?

– Om det är klart i morgon meddelar vi det då, så fort vi har en majoritet berättar vi det, men vi har inget tidsschema, säger Malmberg.

De datum som man har att förhålla sig till är den 6 november då nya fullmäktige sätter igång och den 27 november då beslut om budgeten tas. Att ha en klar kommunstyrelse innan dess lär vara lämpligt, men det finns inga regler som hindrar att man väntar längre. Det är först den 1 januari 2015 som beslut om den nya kommunstyrelsen träder i kraft, vilket innebär att fullmäktige måste ha beslutat om den nya kommunstyrelsen senast på mötet den 11 december.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

90 varslas i hamnen

Gothenburg Roro varslar 90 anställda efter förlorad kund. "Övervarsel", enligt facket.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu