Fria.Nu

Förgiftnings-offer blir stämda på 17 miljarder USD

5000 demonstranter krävde att tre stora företag skulle betala ersättning till de cirka 500 personer som skadats av ett bekämpningsmedel i samband med bananodling i Nicaraguas huvudstad Managua härom veckan. Dessutom krävde de hjälp av den nicaraguanska staten då företagen inlett en stämning mot de 500 och de läkare som intygat att deras skador beror på det bekämpningsmedel företagen utsatt dem för. Företagen hävdar konspiration och stämmer dem därför på 17 miljarder US dollar.

På 50-talet tog kemiföretaget Dow och oljebolaget Shell fram bekämpningsmedlet Nemagon. Ämnet förbjöds 1979 i USA när det framkom att de som framställde ämnet drabbades av sterilitet. Efter förbudet fortsatte företagen sälja det utanför USA. I Nicaragua fortsatte fruktproducenten Standard Fruit, nuvarande Dole, använda Nemagon.

Förutom sterilitet antas bekämpningsmedlet orsaka cancer och skador på foster. På bananplantagen runt Chinadega har odlarna använt sig av bekämpningsmedlet. Enligt mexikanska dagstidningen La Jornada hade en tredjedel av alla kvinnor som testades på Chinandegas Profamilia klinik i mitten av 2001 bröst- eller livmodercancer.

I december 2002 dömde en domstol i Nicaragua, Dow Chemical, Dole Food och Shell Oil till att betala skadestånd till 500 personer som skadats av Nemagon. Enligt domen skulle företagen betala nästan en miljon US dollar till var och en.

Fram till rättegången försökte USA och företagen på olika sätt påverka Nicaragua till att göra lagändringar för att omöjliggöra en dom mot företagen. Enligt Chicago baserade nyhetstidningen In These Times motsatte sig USA lagen eftersom denna skulle skapa hinder för den fria handeln.

Den 18 november 2002 samlades 800 människor i Managua för att protestera mot försöken att hindra en dom mot företagen. De gick till nationalförsamlingen och krävde att lagen från 2001 som tillåter bananarbetarna att stämma företagen skulle behållas.

Arthur Frank, professor i folkhälsa på Drexel University, hävdar att det görs mer för att skydda arbetare och konsumenter inom domstolar än inom någon annan statlig institution. Han menar i ett uttalande att 'när företagen blir attackerade i deras plånböcker, ser de till att göra ändringar'.

De tre företag som dömdes har fortfarande inte betalat något. Företagen har inte ens velat förhandla om summan. För att domen ska vinna laga kraft i USA lämnades en stämningsansökan i till en domstol i Los Angeles. Företagen svarade med att stämma de 500 som gjort anmälan och läkarna som intygat att deras sjukdomar orsakats av Nemagon. Företagen hävdar, enligt nicaraguanska dagstidningen La Prensa, att dessa har konspirerat för att lura till sig pengar. Företagen kräver 17 miljarder US dollar .

Dole Food lämnade in stämningsansökan i December 2003. Enligt La Prensa anslöt Shell och Dow stämningen i januari i år. En av grunderna till anklagelserna om konspiration är att företagen hävdar att inte alla 500 arbetat på bananplantagen. Organisationen International labour rights fund, ILRF, som övervakar arbetsmiljöförhållanden över hela världen menar dock att det giftiga ämnet kan spridas genom luft, vatten och jord. Att giftet förs vidare genom generationer och att det därför inte bara drabbar de som direkt arbetar med det.

För att kräva hjälp från den Nicaraguanska staten mot de stora företagen inleddes en marsch från Chinandega till Managua den 31 januari. Längs den 170 km långa marschen utökades antalet demonstranter från 2500 i Chinandega till över 5000 i Managua. När de kom fram till Managua den 10 februari stannade de först utanför USAs ambassad och lämnade över ett brev där de protesterade mot företagens stämning. Sedan gick de vidare till nationalförsamlingen där de krävde stöd för att få den utdömda ersättningen.

Enligt advokaten Walter Gutiérrez som har varit med och stämt flera företag för spridning av Nemagon, dör varje månad tre personer i Nemagon-relaterade sjukdomar eftersom de inte har råd med läkarvård. Så för många kommer det vara för sent, även om företagen tvingas betala.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Amerikanska trupper dödar journalister i Irak

Amerikanska trupper i Irak har dödat minst sex reportrar eller assistenter under kriget eller dess efterdyningar. Ytterligare två journalister misstänks ha dödats av amerikanska truppers eld. Reportrar utan gränser kräver nu att Pentagon genomför undersökningar och offentliggör undersökningsmaterialet.

Fria Tidningen

Bönder stäms på 17 miljarder USD

5000 demonstranter i Nicaragua krävde att tre stora företag skulle betala ersättning till personer som skadats av bekämpningsmedel på bananodlingar. I stället har företagen inlett en stämning mot de 500 och de läkare som intygat deras skador. Företagen hävdar konspiration och stämmer dem på 17 miljarder US-dollar.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu