Fria Tidningen

Hela Argentinas mormor har återfått sitt barnbarn

Efter nästan 40 års letande har Estela de Carlotto, grundare och ordförande för föreningen ”Abuelas de la Plaza de Mayo”, återförenats med sitt barnbarn. Nyheten ger nytt hopp om återförenande med de barn som kidnappades under militärdiktaturen.

1978 tog en kamp sin början för Estela de Carlotto. En kamp som skulle vara i över tre decennier. Efter att hennes dotter Laura förts bort av militärjuntan i november 1977 fick Estela veta att dottern varit gravid och fött en son i fångenskap. Lauras avrättade kropp lämnades senare ut, men vad som hänt med barnet fick Estela aldrig veta. I nästan 40 år har hon, tillsammans med andra mödrar till försvunna barn och barnbarn under militärdiktaturen, sökt honom. I förra veckan återförenades de.

– Det var mycket känslosamt, berättade domaren María Servini de Cubría, som gav beskedet till Estela, för tv-kanalen CN23. Estela grät, skakade, var överlycklig. Hon hade inte väntat sig det. Jag berättade det för henne personligen och sa: ”Estela, vi har hittat ett till barn”. När jag berättade att det var Guido, kan ni bara föreställa er hur hon reagerade.

Nyheten om att ordföranden för föreningen ”Abuelas de la Plaza de Mayo”, Maj-torgets mormödrar, funnit sitt barnbarn efter att han själv gått och gjort ett DNA-test, slog ner som en bomb i Argentina för två veckor sedan och har redan blivit till årets nyhet. Estela de Carlotto, som blivit till en symbol för de mödrar och mormödrar som sökt sina försvunna i Argentina, har under åren som gått belönats med flera priser för sitt outtröttliga sökande, från FN:s pris för mänskliga rättigheter till den svenska Nordstjärneorden. Men den lyckliga nyheten öppnar också på nytt upp de sår som militärdiktaturen lämnat efter sig.

Det var 1976 som Argentinas styre togs över av militärjuntan genom en statskupp. Militären, som hade makten fram till 1983, kidnappade, torterade och mördade tiotusentals meningsmotståndare och vänstersympatisörer. 30 000 personer ”försvann” och är än i dag försvunna.

En av dessa var 23-åriga Laura Carlotto, Estela de Carlottos dotter. Laura Carlotto och hennes pojkvän Walmir Oscar, ”Knytnäven”, Montoya var båda medlemmar i vänstergerillan Montonerosgerillan och Laura fördes bort av militärjuntan i november 1977. 1978 födde hon, 24 år gammal, ett barn på militärsjukhuset i Buenos Aires.

Fem timmar tilläts hon var med sin nyfödda innan hon åter fördes i fångenskap. Två månader senare avrättades hon. Hennes kropp lämnades ut till Estela de Carlotto men vad som hänt med barnet fick Estela aldrig veta.

Myndigheterna raderade ut all dokumentation som skulle kunna hjälpa de anhöriga till de kidnappade att hitta kropparna till deras döda barn eller göra anspråk på sina barnbarn.

Trots risk för sina liv bildade Estele 1977, tillsammans med andra mödrar och mormödrar föreningen ”Abuelas de la Plaza de Mayo”, Majtorgets mormödrar, som samexisterar med ”Madres de la Plaza de Mayo”, Majtorgets mödrar.

I tystnad med bilder på sina försvunna barn började de sedan sina manifestationer 1981, varje torsdagseftermiddag har de gått sitt varv på Plaza de Mayo utanför presidentpalatset. Mödrarna har med sina vita huvudbonader blivit till en symbol för kampen för mänskliga rättigheter.

Fram till för två veckor sedan hade 113 barnbarn hittats och Estela de Carlotto har alltid hävdat att det, trots att hon inte hittat sitt eget barnbarn, har ”varit värt det med alla de barnbarn som har återfunnits fram tills nu.”

Men nu har även ordföranden själv återförenats med sitt barnbarn och historien verkar få ett lyckligt slut, då barnbarnet Guido Montoya Carlotto, eller Ignacio Hurban som han döptes till av sina adoptivföräldrar och kallats fram till nu, är glad över återförenandet.

Organisationen fortsätter sitt sökande efter de ännu 400 ouppklarade fallen av försvunna barnbarn. Estela de Carlotto påpekade under presskonferensen att kampen både för hennes och organisationens del är långt ifrån över.

– Det saknas fortfarande många och vi måste fortsätta att söka efter dom så att andra mormödrar kan få chansen att känna det som jag känner i dag. Min önskan har varit att få krama om honom innan jag dör – nu kan jag det, säger Estela de Carlotto.

Fakta: 

Madres de Plaza de Mayo

• Organisationen ”Madres de Plaza de Mayo”, Majtorgets mödrar, består av mödrar till de som försvann under militärdiktaturen och ”det smutsiga kriget” i Argentina mellan 1976–1983.

• En systerorganisation ”Abuelas de Plaza de Mayo”, Majtorgets mor/farmödrar, består av mormödrar till de försvunna barn som föddes i fångenskap och vars föräldrar avrättades. Estella de Carlotto är organisationens ordförande.

• Varje torsdagseftermiddag har mödrarna och mormödrarna samlats på torget Plaza de Mayo och gått motsols runt obelisken framför Casa Rosada, presidentpalatset.

Källa: Latinamerika.nu

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

30 år sedan kuppen i Argentina

I fredags mindes Argentina den militärkupp som innebar början på landets mörkaste år under 1900-talet. Minneshögtider hölls runt om i världen, bland annat i Mexiko, Italien och på Kuba.

© 2022 Fria.Nu