Spoken wordrevolution från förorterna
På lördag gästar Revolution poetry Parkteatern och bjuder på spoken word direkt från förorterna, rakt in i stadens hjärta i Galärparken. Stockholms Fria Tidning ringde upp Barakat B. Ghebrehawariat för att få veta vad publiken har att vänta sig.
– Vi finns för att fylla ett vakuum på kulturscenen. Vi är en plattform och scen, ett slags konstnärskollektiv och nätverk av poeter, artister och kulturarbetare som arbetar för lika tillgång till kulturlivet. Men vi vill också sprida spoken word, som inte riktigt har blivit stort i Sverige, säger Barakat B. Ghebrehawariat.
Han fortsätter med att det finns en utbredd diskriminering i Sverige i stort, och självklart i kulturlandskapet, som ju är ett Sverige i miniatyr. Det handlar om många berättelser som aldrig får bli berättade och lyssnade på. Revolution poetry vill med andra ord bredda kulturscenen utifrån ett demokratiperspektiv.
– Vi är både intresserade av konsumtionssidan, där det finns en efterfrågan på våra berättelser, perspektiv och estetik, speciellt i miljonprogramsområden. Men också produktionssidan, för att alla människor ska få lika möjligheter att vara kulturproducenter.
Det handlar till exempel om en poesiskola på Tensta bibliotek, som ska visa ungdomar att de kan arbeta med kultur. Att de kan uttrycka sig.
Revolution poetry genomför en rikstäckande turné just nu, Revolution tour, och förutom spoken word från scen är workshops en viktig del av turnéns idé. På så vis fungerar de som ett slags skyltfönster mot spoken word. Deras verksamhet har gått starkt framåt på sistone.
– Det har exploderat senaste ett och ett halvt året. Vi har tagit stora kliv genom att samarbeta med nyckelaktörer och jobba systematiskt och envetet.
Genom projektpengar har Barakat Ghebrehawariat och Nachla Vargas Alaeb kunnat jobba aktivt med Revolution tour. Det handlar om ett medvetet arbete med att formulera en målsättning och att hitta bra partners.
– Vi har gjort saker med Dramaten, Redline recordings, Tensta konsthall och Riksutställningar. Och vi har gjort egna evenemang på Kulturhuset och i samarbete med Unga Klara till exempel, säger han.
– Vår idé har varit att arbeta med institutionerna och ta med våra målgrupper från periferin, in till kulturinstitutionerna i staden, så att de känner att de kan ta makten över det offentliga rummet.
Resultatet blir att skapa så många evenemang som möjligt inne i staden, dels för att det ska bli lättare att komma från olika håll i Stockholm. Men också för att flera ungomar ska känna sig bekväma och hemma i skattefinansierade offentliga rum.
– De här institutionerna har en brist på mångfald, och de vill gärna bredda sina målgrupper, det tillhör deras demokratiska uppdrag. Och vi kan bidra med målgrupper och reportoar. Vi tror väldigt mycket på samarbete, så länge det är symmetriskt. Vi har många människor som har engagerat sig, vi har ett brett nätverk, vi har stora kontaktytor och det finns många talanger och förmågor där ute.
Han säger att de hittar talanger hela tiden. Många hör av sig till Revolution poetry, skickar in sina texter och vill vara med. Och de är alltid öppna för nya förmågor.
– Vi har open mic på de flesta av våra shower, där vem som helst kan anmäla sig och köra. Det är en viktig del i demokratibygget. Man ska kunna komma och visa vad man går för. Gör man bra ifrån sig är chansen stor att vi kallar in dig till en föreställning i framtiden.
På lördag blir det en fantastisk show, utlovar Barakat Ghebrehawariat.
– Parkteatern är en institution med ett viktigt kulturarv och en svensk tradition. Vi är extra stolta över att spela där och kan bidra till att fler känner att teatern är något för dem. Vi kommer att bjuda på unga, rappa, sylvassa spoken wordpoeter. Mycket energi, känslor och en bra chans att bekanta sig med en ny scen. På lördag debuterar dessutom Nabila Abdul Fattah på Revolution poetry.