• ”I april trodde vi att Jokowi skulle vinna med marginal, men nu börjar Prabowo knappa in”, säger Patrya Pratama, som skriver om valet för en av Indonesiens största engelsk-språkiga tidningar.
  • Den indonesiske presidentkandidaten Prabowo Subianto möter sina väljare under en kampanj vid Gelora Bung Karno-stadion i Jakarta 22 juni. Prabowo är kontroversiell, då han stöjder landets före detta diktator Suharto och var inblandad i de försvinnanden som skedde i samband med protesterna som ledde till diktatorns avgång 1998.
Fria Tidningen

Anhängare av diktator kan vinna val i Indonesien

Världens tredje största demokrati går i nästa vecka till presidentval. Länge såg det ut som om kandidaten Jokowi skulle vinna, men Prabowo, den kontroversielle före detta generalen och anhängaren av landets förre diktator Suharto, börjar nu knappa in.

Presidentvalet i Indonesien närmar sig och det är två mycket olika kandidater som ställer upp. Den ene, Joko ”Jokowi” Widodo, är från Indonesiens Demokratiska Parti – Kamp (PDIP), och har av många setts som ett hopp med hans löften om att göra upp med korruptionen i landet. Länge har det också sett ut som om Jokowi skulle vinna, men den andre kandidaten, Prabowo Subianto, börjar nu få allt större stöd. Med fem dagar kvar till valet visar de senaste opinionsmätningarna att skillnaden mellan kandidaterna nu är nästintill obefintlig och stödet för Prabowo ökar för varje dag som går.

Vill ha diktator som nationalhjälte

Generalen Prabowo är den före detta diktatorn Suhartos svärson och gjorde blixtkarriär inom militären, vilket många menar berodde på hans nära band till diktatorn. Prabowo har under sin kampanj drivit frågan om att göra Suharto, som styrde landet 1967–1998, till nationalhjälte.

– Han har väldigt starka band till Suharto-familjen, säger Patrya Pratama, som skriver om valet för en av Indonesiens största engelskspråkiga tidningar Jakarta Post.

Han förklarar att stödet för den före detta diktatorn fortfarande är stort bland den indonesiska befolkningen.

– Många anser att han visserligen var en diktator, men att det trots allt var bättre under hans styre. På marknaderna säljs t-shirts med hans porträtt med texten "Hur mår du? Var det inte bättre under min tid?", berättar Pratama.

Debatten inför det kommande presidentvalet har dominerats av frågor om ekonomisk tillväxt. Ett område där framför allt Prabowo har chans att vinna röster.

– Många anser att det är dyrt och kaotiskt med en demokrati och att ekonomin var mycket bättre under Suharto-eran. Mat- och huspriser var lägre och det är det här Prabowo spelar på. Men frågar du en ekonom eller akademiker var den på pappret goda ekonomin under diktaturen en bräcklig ekonomi som var genomkorrumperad och dessutom orsaken till flera miljökatastrofer, säger Pratama.

Under ett evenemang med presidentkandidaterna i början av juni gjorde Prabowo uttalanden om att indoneser blivit ”över-influerade” av västerländska idéer, såsom exempelvis demokrati.

”Jag tror att mycket av våra nuvarande politik och ekonomi går emot vår nations fundamentala filosofi: lagar och traditioner”, sa Prabowo under mötet, enligt tidningen Jakarta Globe.

Han menade senare att hans uttalande blivit ”feltolkat”.

– Det han sa var ungefär att vad Indonesien behöver är en stark ledare och inte en demokrati. Det han förespråkar är mer eller mindre att gå tillbaka till Suharto-regimen, säger Pratama.

Inblandad i försvinnanden

Prabowo är också känd för att ha deltagit i kidnappningarna av politiska motståndare under protesterna som ledde till diktatorn Suhartos avgång 1998. Runt 1 000 personer uppskattas ha dött under demonstrationerna och 13 personer är fortfarande försvunna.

– Prabowo var inte ensamt ansvarig för försvinnandet av demonstranterna, men han var definitivt inblandad. Om det var ett eget beslut eller om det var en order från högre instans har vi ännu inte fått veta. Han blev kallad till den Mänskliga rättighets-tribunal som sattes upp, men dök aldrig upp, berättar Pratama.

Indonesien har sedan 1998 blivit så pass institutionaliserat att det skulle vara svårt att gå tillbaka till en diktatur, tror Patrya Pratama.

– Men om Pabrowo vinner kommer det definitivt att bli ett mer auktoritärt styre och det finns en mycket befogad oro för hur det kommer att gå med flerpartisystemet.

Fakta: 

Valet i Indonesien

Valet är uppdelat i två processer, det första hölls i april då politiska partier röstades fram, som i sin tur sedan väljer medlemmarna till parlamentet.

I det andra valet väljs president och vicepresident och hålls den 9 juli.

För att få ställa upp i valet måste kandidaten ha minst 20 procent stöd i parlamentet.

Presidentvalet har i år två kandidater: Prabowo Subianto och Joko "Jokowi" Widodo.

Det är tredje gången det hålls presidentval i Indonesien, som hålls vart femte år.

Landet är en fullskalig demokrati sedan 1998 då generalen och diktatorn Suharto tvingades avgå efter massprotester.

Suharto styrde landet 1967-1998 och anklagas för både korruption och folkmord.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu