• Tobias Hübinette, forskare, Mångkulturellt centrum i Fittja, vill bredda debatten om SD och deras väljare.
Fria Tidningen

”Sverigedemokraterna har stor potential att växa”

Sluta kalla SD-väljare för rasister, det löser inga problem. Det menar Tobias Hübinette, som tvärtom ser att SD lyckas slå an en känsla som finns hos en stor del av den vita majoritetsbefolkningen i Sverige.

Det finns en hållning som är dominerande i Sverige och det är att Sverigedemokraterna, SD, är ett rasistiskt parti och att deras väljare är rasister och fascister. Det menar Tobias Hübinette, forskare vid mångkulturellt centrum och på Södertörns högskola som just nu forskar om den vita majoritetsbefolkningens inställning till det nya heterogena Sverige. Han menar att det är mer intressant att försöka förstå varför så många väljer att rösta på ett parti som SD och tycker att problemet är långt större än att enbart fokusera på SD:s väljarkår. De känslor SD lyckas slå an hos sina väljare menar han i stor utsträckning finns även hos andra människor i Sverige.

– Det handlar om en längtan tillbaka till 1900-talets svenska välfärdsstat då vi såg minskade sociala klyftor men också en homogenitet bland befolkningen. Välfärdsstaten inkluderade den fullvärdiga vita majoritetsbefolkningen. Det liknar nostalgi, men är mer än så, säger han.

Det handlar om den svenska självbilden och vad Sverige är i dag och har varit. Tobias Hübinette menar att detta återspeglar sig i dag i hur den vita medelklassen, som i stor utsträckning inte alls stödjer SD, väljer att segregera sig när det kommer exempelvis till boende.

– SD:s väljarkår lever inte mer segregerat än de som inte röstar på SD där många väljer att leva extremt segregerat.

Den svenskhet som SD utgår ifrån delas av väldigt många människor i Sverige som aldrig någonsin skulle rösta på SD. Man vill bevara det homogena Sverige som varit, trots att landet inte ser ut så i dag.

Samtidigt handlar det om känslor som SD lyckats plocka upp, men som något annat parti lika gärna kan ta sig an och förvalta.

– Avsaknaden av en tydlig höger-vänsterantagonism på den politiska skalan har gjort att SD kunnat frodas. Men det är svårt att svara på exakt hur andra partier kan förvalta den kränkta självbilden, säger han.

Fotnot: Tobias Hubinette kommer själv att delta i seminariet En antirasistisk politik – hur ser den egentligen ut? som Socialdemokrater för tro och solidaritet arrangerar under Almedalsveckan. Forskningsresultaten presenteras i augusti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu