• Fredrik Boltes är sångare i reggaebandet Partiet. Det är också han som håller i ratten på bandets turnébuss.
Fria Tidningen

Partiet som är på konstant turné

Reggaebandet Partiet är inte som andra partier. De är inte ute en gång var fjärde år utan hela tiden och talar hellre om internationell solidaritet än mer pengar i plånboken. Vi har träffat frontfiguren Fredrik Boltes.

Radioprogramledare, konferencier, hyresvärd, rappare och sångare. Fredrik Boltes har många titlar bakom sig, men som frontfigur i skivaktuella reggaebandet Partiet titulerar han sig partiledare, kort och gott. Nya skivan Supervalåret sparkar mot allt från allianspolitik till den svenska vapenindustrin.

– Jag gillar den gamla sossesloganen att ”alla ska med”, säger Fredrik Boltes och berättar vad det politiska engagemanget i Partiets texter bottnar i.

När han var liten var han på ungdomsläger utanför Jönköping och fick vara med i en samarbetsövning där det gällde att klättra igenom ett nät. Det fanns lika många hål i nätet som deltagare och varje hål fick bara klättras igenom en gång av de som var i samma lag.

– När man är tio år så är det ju så att de tuffa killarna direkt tar varsitt jättestort hål vid marken och klättrar igenom, men det funkar ju inte så, utan alla vinner först när alla är igenom. Man får hjälpas åt helt enkelt och utnyttja varandras olikheter. Jag som är stark och fet lyfter dig som är smal och lång.

– Hela det tankesättet, att ingen ska vara efter, det har alltid varit jävligt tilltalande för mig, säger Fredrik Boltes.

När Jönköpingsbandet Partiet uppträder gör de det vanligtvis i välstrukna kostymer, som det anstår riktiga politiker. Men när Fria Tidningen möter Fredrik Boltes i turnébussen är han nyvaken och ledigt klädd efter ett par dagars intensivt turnerande. Senare på kvällen ska releaseturnén för nya plattan avslutas på Nalen i Stockholm.

Barfota bänder han upp dörren till turnébussen, som är en gammal landsvägsbuss inhandlad på Blocket, och vi sätter oss ner i ett par slitna soffor i de främre regionerna. Längre bak ligger några av bandmedlemmarna och sover. Vi måste prata tyst så att de inte vaknar, manar Fredrik Boltes.

– Vi har varit på konstant turné sen vi bildades. Första året gjorde vi 110 spelningar i nio länder.

Alla låtar på skivan är skrivna av Fredrik Boltes. För att komma ifrån vardagssysselsättningen som hyresvärd för och medlem i ett kollektivboende i Jönköping och få inspiration till att skriva musiken reste han runt i Australien och i Laos. I Laos passade han samtidigt på att vara med i ett volontärprojekt där ungdomar hjälper till att bygga ekologiska hus till fattiga invånare på landsbygden.

– Apropå supervalåret så tycker jag att internationell solidaritet borde vara den viktigaste valfrågan. Vi har ett extremt klassamhälle internationellt, där vi kan leva gott här i Sverige på att vi utnyttjar en underklass i andra länder. Den där telefonen du har till exempel, och kläderna vi har på oss, är gjorda under slavliknande förhållanden, säger han.

Titelspåret på den nya skivan gästas av hiphop-legendaren Promoe och är en sorts debatt i reggaeformat om huruvida det är lönt att rösta i de kommande valen detta supervalår eller inte.

– Vi släppte skivan på första maj, det är vår present till den samlade arbetarrörelsen och till alla olika organisationer, Amnesty, kommunister och you name it, som kämpar för solidaritet och för något bra.

På tal om första maj så gästades ju din hemstad Jönköping då av en demonstration med Svenskarnas parti. Hur tänker du kring det?

– Det är mycket känslor förstås, det tror jag det är för alla Jönköpingsbor. Jag var inte och motdemonstrerade i år utan var i Malmö och spelade. Men året innan var jag där och skrek ”Jalla jalla, Sverige åt alla” mot nassarna.

– Det är farligt, det är hot och allvar och de har ihjäl folk. Men samtidigt handlar det ju någonstans om 150 förvirrade pojkar som kommer till Jönköping en gång om året. Det är tragiska livsöden som gör att de har hamnat i den situationen.

Vad ska man göra åt det då, tycker du?

– Det var så klart jättefint med den stora uppslutningen av motdemonstranter från alla möjliga grupperingar, med allt från AFA-folk till pingstvänner och aktivister som visade att rasisterna inte var välkomna. Men det hade nästan varit roligare om alla gjorde som vi och stack från stan när de kommer dit. Tänk om det var helt folktomt! Då blir det inga kameror, inga medier, ingen uppmärksamhet, ingenting!

Fakta: 

Partiet

• Partiet är ett reggaeband grundat i Jönköping 2011.

• Utgivna skivor hittills är Partiet EP (2012), Kulturpolitik (2013) och Supervalåret (2014), som kom förra veckan. Skivan gästas av bland andra Gudrun Schyman (FI) och Gustav Fridolin (MP) som får hålla mikrobrandtal på spåret ”Vår tids största skam”.

• Bandet består av Fredrik Boltes, Felisia Westberg, Simon Schaffhauser, Ludvig Nordgren, Björn Sjölin, Linus Kallin, Linus Hasselberg och David Engvall.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Risken med att vara personlig

GFT träffar Maria Sveland för ett samtal om hur man kan använda berättelser om sitt eget liv för att driva politik.

Göteborgs Fria

Kärlekens ekonomi

Kärleken är en godtycklig ekonomi och därför är jämställdhet alltid möjligt, skriver Rojin Pertow.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu