Recension


Teater
Hemligt
Regi Eleftheria Gerofoka I rollen Josephine Bauer Var Angereds teater Spelas tom. 26 april

  • Hemligt – en föreställning som aldrig lyfter, tycker Mathilda Andersson, GFT:s recensent.
Göteborgs Fria

Förutsägbart på Angereds teater

När Angereds teater ger sig på en sann historia om tre kvinnor i tre generationer i föreställningen Hemligt, som blir den tredje monologen i trilogin som just nu spelas, så blir det mediokert och förutsägbart efter två fullpoängare.

Inledningen på föreställningen är effektfull med en projicerad bild på vägen som rör sig och tar med publiken till svenska landsbygden på 1950-talet. Rutinerade skådespelaren Josephine Bauer, som även står för manus, bygger upp en suggestiv och kuslig stämning som räcker hela föreställningen ut. På många sätt är det en fantastisk berättelse tagen ur verkligheten men där historien ändå känns ”gjord”. Vad är nytt i denna berättelse?

Det är en föreställning för den som gillar det avskalade och subtila. Rekvisitan är sparsmakad och används knappt alls i pjäsen. Josephine Bauer gör rolltolkningarna snyggt, elegant, som en vanlig dag på jobbet och får mer än väl godkänt för hur hon lyckas visa på ångesten, smärtan och oron. Men de stora uttrycken uteblir, de magiska stunderna infinner sig inte där publiken på allvar får följa med bakåt i tiden. Vi förblir i stället kvar, iakttagande, och pjäsen missar de riktiga höjderna.

Hemligt är den svagaste föreställningen av de tre monologerna som just nu spelas på teatern. Både Bananhuset och Exil stack ut och kändes nya, oväntade. Hemligt är mera intryckt i tematiken, tagen utifrån, för att passa in i Angereds teaters mångåriga, nyskapande arbete där man undersöker teman kring migration, exil och relationer till den andre.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jeanne d'Arc med kopplingar till samtiden

Recension

Medeltiden har nått Göteborg. Jeanne d'Arc på Backa teater bygger på protokoll från rättegången då det franska helgonet dömdes till döden.

Göteborgs Fria

Monolog som känns in i märgen

Recension

Allt som blev kvar handlar om ett brutet löfte. Ett löfte livet gett en liten pojke om att allt skulle vara för evigt. "Berörande och roande", tycker Evelina Ivarsson.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu