• Mattias Gårdlund till höger i samband med en kontroll vid Öresundsbron. Under dokumentärserien Djurskyddsinspektörerna följde ett tv-team från TV4 fyra djurinspektörer under deras dagliga arbete.
Skånes Fria

Färre djurkontroller under inspelningen av tv-program

Inspelningen av tv-programmet Djurskyddsinspektörerna innebar färre djurkontroller i Skåne än beräknat. Men djurskyddet har förbättrats efter programmet, tror inspektörerna själva.

Endast 5,7 procent av djurhållningen kontrollerades av länsstyrelsen i Skåne under 2013, borträknat sällskapsdjuren. Jordbruksverkets mål ligger på 20 procent. En av anledningarna till att länsstyrelsen inte nådde målet var inspelningen av tv-programmet Djurskyddsinspektörerna som sändes i januari och februari, enligt myndighetens egen analys. Inspelningen som ägde rum under tio dagar våren 2013 krävde både tid och engagemang, menar djurinspektören Mattias Gårdlund som själv medverkade i serien. Ändå är han positiv.

– Självklart tog det energi från de andra kontrollerna men med facit i hand har det gjort att vårt arbete och budskap synliggjorts på ett fantastiskt sätt. Vi har fått in fler och bättre anmälningar och de som har sett programmet vet vad vi kontrollerar och vad djurskyddet handlar om, säger han.

Men kan det ändå vara rätt att prioritera synlighet i tv framför att ta hand om anmälningar av djur som far illa?

– Ärendemängden skulle jag bara säga påverkades marginellt. Vi gjorde vårt vardagliga arbete och tv-teamet var som en ryggsäck. Hade det varit ett dåligt utfall skulle man kunna ifrågasätta det men vi har fått positiv feedback.

Även djurinspektöreren Linnea Stålhandske som själv inte var med har märkt av en större förståelse för djurinspektörernas arbete efter att programmet sänts. Och är positiv till kollegornas medverkan.

– Vi har fått mycket bättre arbetsmiljö ute, djurägarna vet vilka vi är när vi kommer och vi måste inte försvara och förklara oss lika mycket. Min upplevelse är också att vi fått fler anmälningar och att vi åker på betydligt färre obefogade anmälningar i dag, säger hon.

Ända sedan länsstyrelsen i Skåne tog över tillsynen från kommunerna 2009 har verksamheten dragits med problem. Chefer har bytts om vartannat, arbetsmiljön har varit urusel och anmälningsärenden har legat på hög. Kritik har riktats både mot länsledningen och att myndigheten inte haft tillräckligt med resurser. I länsstyrelsen i Skånes analys för 2013 är den främsta orsaken till den dåliga måluppfyllelsen det senare. Även om myndigheten skulle sluta arbeta med anmälningsärenden som rör sällskapsdjur och lägga alla resurser på de andra ärendena skulle de enbart nå upp till hälften av Jordbruksverkets mål, enligt rapporten.

Mattias Gårdlund säger att verksamheten nu kommit ur sina organisatoriska barnsjukdomar – och att det behövs mer medel för att nå Jordbruksverkets mål.

– Att vi kan ha ett så gott djurskydd i Skåne med de resurser vi har är fantastiskt, säger han.

Går det att säga att Skåne har ett gott djurskydd om endast 5,7 procent av all djurhållning kontrollerats?

– Nu har vi en fungerande verksamhet, då är det lättare att se vad som behövs, så får politikerna fatta beslut hur mycket pengar de ska satsa på det här och vilken dignitet det ska ha i samhället. Vi hoppas att den mediala spridning vi har fått med Djurinspektörerna och de föreläsningar vi har haft kan kompensera att vi inte nått målen för normalkontrollerna.

Fakta: 

Totalt gjorde länsstyrelsen i Skåne 1 578 kontroller 2013, vilket är ungefär lika många som 2012. Av dem var 33 procent normalkontroller.

Så här går det till

När någon ringer in med en anmälan om att djur far illa prioriteras ärendet på en skala från 1 till 3 beroende på hur allvarligt handläggaren bedömer att det är.

En etta räknas som akut och innebär att en inspektör åker ut samma dag eller inom några dagar. En tvåa innebär att ett ärende ska inspekteras inom två veckor. En trea kommuniceras endast brevledes. 

En normalkontroll innebär att en djurhållare genomgår en fullständig kontroll utan att en anmälan kommit in. Den kan antingen vara föranmäld eller oanmäld.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Länsstyrelsen kritiserar hönseri

Det företag med värphöns utanför Hässleholm som vid en anmälningskontroll visade sig ha stora brister i djurhållningen ges ett föreläggande av länsstyrelsen i Skåne.

Skånes Fria

”Stäng alla djurparker”

Efter avslöjandet att Borås djurpark dödar friska djur höjs röster för att djurparker ska avvecklas helt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu