Högerextrem mordvåg sveper över Europa
Högerextremister och rasister ligger bakom en rad mord och våldsamma attacker i Europa på senare år. Fria Tidningen sammanställer de mest uppmärksammade fallen.
Norge
Det enskilt största terrordådet utfört av en europeisk högerextremist sedan 1980 (då 84 personer dödades och fler än 180 skadades i ett bombattentat i Bologna, Italien) är Anders Behring Breiviks massmord av 77 personer i Oslo och på Utøya i juli 2011.
Annons
Tio år tidigare, i januari 2001, utfördes vad som har kallats det första rasistiska mordet i Norge när 15-årige Benjamin Hermansen knivmördades av två medlemmar i den nynazistiska gruppen BootBoys. Det brutala mordet ledde till att 40 000 Oslobor slöt upp i en antirasistisk demonstration.
Sverige
Svenska högerextremister låg under perioden 1999–2009 bakom 14 mord och 211 misshandelsfall, enligt en studie från Säpo och Brå. De som misshandlades var i 93 fall meningsmotståndare, i 65 fall hade de utländsk härkomst och i 31 fall var de hbt-personer, enligt studiens klassificering.
Enligt en annan sammanställning gjord av Expo år 2008 begicks 21 mord under 1983–2008 av personer med bakgrund i nazistiska grupper. Bland de mest uppmärksammade fallen återfinns dödsmisshandeln av 14-årige John Hron år 1995, mordet på syndikalisten Björn Söderberg och polismorden i Malexander år 1999.
Till det tillkommer John ”Lasermannen” Ausonius och Peter Mangs rasistiskt motiverade seriemord år 1991–1992 respektive 2009–2010.
Tyskland
Sedan 1990 har enligt myndigheterna minst 60 personer mördats av tyska högerextremister. Den nazistiska terrorcellen NSU låg bakom tio av dessa mord mellan år 2000 och 2007. Den enda kända kvarlevande medlemmen, Beate Zchäpe, står just nu inför rätta anklagad för delaktighet i alla morden och för att vara med i en terroristorganisation.
Antirasistiska experter har länge hävdat att många fler än 60 personer har mördats av högerextremister, att det snarare rör sig om 200 mordfall. I samband med NSU-utredningen har polisen gått igenom fler än 3 000 olösta mordfall sedan 1990 och konstaterat att högerextremister kan ha varit inblandade i 746 av dem. Dessa fall ska nu utredas på nytt på lokal nivå.
Grekland
I den ekonomiska- och politiska krisens kölvatten har antalet högerextremistiska attacker ökat kraftigt i Grekland. Anhängare till nazistiska Gyllene gryning har genomfört en rad våldsamma attacker i invandrartäta områden i Aten och andra storstäder. Sedan 2011 har minst 350 rasistiska attacker, inklusive tre mord, dokumenterats av FN:s flyktingorgan UNHCR.
Det rasistiska våldet har även dokumenterats av Human rights watch som år 2012 sammanställde en rapport om de ökade attackerna mot migranter. Afghanske aktivisten Yunus Mohammadi berättar för HRW att när han möter nyanlända migranter i Aten så ger han dem en karta med röda linjer kring områden som de borde undvika.
”Förut hjälpte jag Röda korset i Afghanistan med att varna för våldsamma områden i Kabul. Och nu gör jag exakt samma sak i ett europeiskt land” säger Yunus Mohammadi i rapporten.
Även vänster- och hbtq-aktivister har drabbats av det ökade högerextrema våldet. I september 2013 knivmördades den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas av en anhängare till Gyllene gryning i vad som beskrivs som ett överlagt mord.
Italien
Högerextrema CasaPound-anhängaren Gianluca Casseri sköt ihjäl två senegalesiska gatuförsäljare i Florens år 2011. Ett i raden av våldsamma attacker mot afrikanska och asiatiska migranter i Italien på senare år.
Storbritannien
Sedan det uppmärksammade mordet på 18-årige Stephen Lawrence år 1993 har minst 96 rasistiska mord utförts i Storbritannien enligt Institute of race relations.
I april 1999 skakas Storbritannien av en serie bombdåd i London. Under loppet av 13 dagar detonerade nynazisten David Copeland flera bomber riktade mot invandrare och hbtq-personer. Tre personer dödas och fler än 100 skadas. Copeland hade en bakgrund i både British National Party, BNP, och National Socialist Movement och motiverade dådet med att han ville provocera fram ett raskrig.
”Mitt mål var politiskt. Syftet var att provocera fram en våldsam respons från invandrare vilket i sin tur skulle leda till att alla vita skulle rösta på BNP”, sa Copeland i polisförhör.
I fjol utförde den ukrainske högerextremisten Pavlo Lapshyn ett liknande dåd fem dagar efter att han anlänt till Storbritannien. Lapshyn knivmördade 82-årige Mohammed Saleem och försökte detonera bomber vid tre moskéer. I polisförhören sa Lapshyn att syftet med dåden var att späda på raskonflikter.
Frankrike
I juni 2013 slogs den 18-årige antifascisten Clément Méric ihjäl av tre nazister. År 2002 försökte högerextremisten Maxime Brunerie mörda president Jacques Chirac.
Ryssland
Ryssland står i en liga för sig när det gäller högerextremistiskt våld. Sedan 2004 har minst 670 personer mördats av högerextremister enligt den ryska människorättsorganisationen Sova som kartlägger högerextrema och rasistiska brott. Allra värst var det år 2008 då det i snitt genomfördes två mord i veckan.
Centralasiater är den mest utsatta gruppen: 228 mördade sedan 2004. Även attacker mot vänster- och hbtq-aktivister är vanligt förekommande: hundratals attacker har genomförts och minst 27 personer har mördats under de senaste 10 åren. De senaste fem åren har det enligt Sova begåtts minst 1634 våldsbrott med högerextremistiska motiv – ett snitt på nästan ett högerextremt våldsbrott om dagen.
Ungern, Bulgarien, Tjeckien och Slovakien
I Östeuropa riktas mycket av det rasistiska våldet mot romer. År 2012 gjorde European roma rights centre en sammanställning av attacker mot romer i fyra länder:
• Ungern: januari 2008 – september 2012, 61 attacker, inklusive 9 dödsfall.
• Tjeckien: januari 2008 – juli 2012, 47 attacker, inklusive 5 dödsfall.
• Slovakien: januari 2008 – juli 2012, 16 attacker, inklusive 5 dödsfall.
• Bulgarien: september 2011 – juli 2012, 14 attacker, inklusive 3 dödsfall.
Ett av de mest extrema fallen är en serie våldsdåd som utfördes av ungerska högerextremister under 2008-2009 då sex romer mördades och 55 skadades. Tre nazister dömdes i fjol till livstids fängelse för morden, men romska företrädare och människorättsaktivister har riktad hård kritik mot både polisutredningen och mot de uteblivna reaktioner från samhällets för det extrema våld som romer utsätts för.
”Tyvärr så dömdes de enbart för morden. De borde ha fällts för brott mot mänskligheten och terrorism med motivet etnisk rensning”, säger den romske politikern och aktivisten Aladár Horváth till tyska Der Speigel.
I början av februari i år släppte Harvarduniversitetet en omfattande rapport om det ökade våldet mot romer som uppmanar den ungerska regeringen, EU och FN att agera för att möta ”de ökade hatbrotten, den rasistiska propagandan, diskrimineringen och utestängningen av romer och andra minoriteter i Ungern”.