• Deidre Palacios var med under protesterna mot vräkningen av EU-migranterna. Nu riskerar hon böter eller fängelse.
Fria Tidningen

Polisanmäld ­– trummade för högt

Sambamusikern och aktivisten Deidre Palacios spelade för högt på sin trumma vid vräkningen av de hemlösa EU-migranterna i Helenelund. Nu riskerar hon böter eller fängelse för det.

Deidre Palacios är medlem i sambaorkestern Yakumbé och engagerad i situationen för de hemlösa EU-migranterna i Stockholm. Hon var en av ett fyrtiotal aktivister som i torsdags morse samlades för att protestera mot rivningen av ett tillfälligt boende i Helenelund, Stockholm.

När avhysningen av EU-migranterna var över greps totalt 28 aktivister för att ha försökt förhindra rivningen.

– Vi blev visiterade och identifierade, de filmade oss och tog våra uppgifter. Vi hade gjort oss skyldiga till ohörsamhet mot ordningsmakten, berättar Deidre Palacios.

Men för hennes del var misstankarna allvarligare än så.

– Polischefen kom fram, pekade på mig och sa: ”hon är skyldig till ännu ett brott”. ”Jaha, vilket då?”, frågade jag. ”Vi har filmbevis på att du har spelat trummor. När kronofogden skulle meddela om vräkning så spelade du för högt på din trumma”, sa de.

Utredningsledare Carolina Karlsson på Norrortspolisen kan inte gå in på enskilda ärenden eftersom förundersökning pågår, men säger att två av fallen gäller störande av förrättning.

– Det är väl det du talar om, det kan ha varit en trumma, säger hon. Nu ska vi hålla förhör med de misstänkta och gå igenom filmmaterial.

Polisens presstalesperson Mona Johansson var på plats under vräkningen. Hon säger att det var mycket oljud.

­– Det gick ju inte att prata, de var så nära och trummade, så kronofogden kunde inte göra sitt jobb.

Deidre Palacios väntar nu på att bli kallad till förhör. Hon riskerar böter och upp till sex månaders fängelse.

– Poliserna blev nog irriterade för att vi var där hela dagen och vägrade gå. De kände väl att de inte kunde utföra sitt jobb. När vi spelade påpekade de hela tiden att det var ett brott.

Har du hört talas om något liknande tidigare?

– Nej aldrig, och jag har spelat trummor i femton år. Det är som i en diktatur, att förbjuda musik, det känns bara absurt. Vi trummade vid några tillfällen, ungefär 40 minuter per gång. Vi tog pauser med flera timmars mellanrum, ordnade mat och pratade med de boende. Vi stod ju inte och trummade tio timmar i sträck, skrattar Deidre Palacios.

Till vardags pluggar Deidre Palacios socialantropologi vid Stockholms universitet. Just nu har hon ledigt för att kandidera till kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ. Hon är kritisk, både ur politiskt och medmänskligt perspektiv, till hur frågan om EU-migranterna har hanterats.

– De lämnade 50 personer utan någonstans att bo. Myndigheterna vägrar ta tag i situationen. Då måste andra lösa det. Nu har vi startat en insamling för att köpa in husvagnar så att inte samma sak uppstår om och om igen.

– Det är något som är fel när vi som skyddar de mänskliga rättigheterna blir misstänkta för brott, medan de som är skyldiga, Stockholms och Sollentuna kommun, slipper stå till svars.

Fakta: 

Störande av förrättning

Ett brott mot allmän ordning enligt brottsbalkens 16 kap. 4 §: "Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstols förhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag, döms för störande av förrättning eller av allmän sammankomst till böter eller fängelse i högst sex månader." Källa: Norstedts juridik

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny pjäs skildrar tiggande inifrån

Östgötateaterns ensemble har träffat tiggande rumäner i hundratals timmar för att samla material till sin föreställning Bröllopsresan.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu