Polisen dubblerar närvaron i Angered
I veckan startade polisen och stadsdelen Angered ett nytt flerårigt samarbete. Dubbelt så många områdespoliser och ett invånarråd är några konkreta åtgärder.
De senaste veckorna har bland annat en skottlossning och ett rån ägt rum i Angered centrum och i veckan gick polisen och stadsdelsförvaltningen ut med ett pressmeddelande om att man gemensamt vill lösa ”problematiken i Angered i form av otrygghet i lokalsamhället, omfattande sociala problem och utbredd kriminalitet”. Därför startar man nu ett samarbete som ska pågå tre-fem år.
– Vi alla i Angered måste se oss själva som viktiga och självklara delar av samhället, och inse att trygghet är något som stadsdelsförvaltning, boende och Polis skapar tillsammans. Förtroendet för våra samhällsinstitutioner behöver stärkas och då krävs konkreta åtgärder från oss, som tydligt bidrar till att öka tryggheten i Angered, säger stadsdelsdirektör Thomas Segenstedt, i ett pressmeddelande.
Annons
Lösningen är bland annat ökad polisiär närvaro, med ungefär tio områdespoliser i normalfallen, vilket är en dubblering jämfört med tidigare.
– Vi och stadsdelen flyttar fram positionerna, förhoppningsvis kommer folk att märka att vi har ökad närvaro i området. Det är inte patrullerande poliser i första hand, utan vi vill visa att vi lägger fokus på de brott som sker och föra dialog med de som bor där, säger Håkan Frank, chef för polisenhet Nordost.
En annan insats är invånarrådet. Med inspiration från Kanada och Storbritannien ska polisen rekrytera 18 personer från civilsamhället som ska jobba med att nätverka med boende och öka förtroendet för polisen.
Men varför sker det här arbetet just i Angered?
– Vi har en större andel kriminella personer, och ungdomar som är på väg att bli kriminella, säger Håkan Frank.
Vad menar du med ”kriminella”?
– Om vi tittar på ungdomsbrott så har Nordost över hälften av alla ungdomsbrott i Göteborg, men det är inte hälften av staden. Det finns ett mörkertal också eftersom alla brott inte anmäls.
GFT:s kartläggning från 2011 gällande våldsbrott, visar att det är Centrum och Majorna som är mest utsatta.
– Ja, det är fortfarande mest våldsbrott i Centrum och Majorna. Brotten i Centrum begås ofta av unga som bor på andra ställen, men i Majorna finns stora problem med exempelvis narkotika. Det finns problem på många ställen i Göteborg, men någonstans ska man börja. Angered var ett bra ställe eftersom vi har ett bra kontaktnät och samarbeten med stadsdelen och föreningar, säger Håkan Frank.