Göteborgs Fria

Krönika: Ingen ny bild av Afrika

Jens Assur vill visa ”en helt ny bild av Afrika”. Hur ny är denna bild? Och i såfall ny för vem?

Världskulturmuseets stora fotoutställning Africa is a great country vill utmana vår bild av Afrika, men befäster i stället fördomar och stereotyper och sänker diskussionsklimatet i viktiga frågor som rasism och kolonisering då och nu.

Utställningen bygger på fotografiska verk tagna av den prisbelönta fotografen Jens Assur som har besökt 12 afrikanska storstäder. Genom 40 fotografier i gigantisk storlek porträtteras urbanisering, en snabbt växande medelklass och infrastruktursatsningar. Vi ser hamnarbete, nöjesfält, reklam, flygfält från så vitt skilda ställen som Lagos, Dar es Salaam och Gaborone.

Utställningen ska utmana vår bild av Afrika, men blir istället en sorglig påminnelse om på vilken låg nivå Världskulturmuseet uppfattar diskussionsklimatet kring det slitna begreppet att Afrika inte är ett land.

De 40 verken ger i själva verket en extremt liten bild av jordens näst största kontinent med över en miljard människor. Jens Assurs hela uppdrag och resultat tål att ifrågasättas. Det är ingen liten kostym han tar på sig.

"Vi vet skamligt lite om vardagslivet i Afrika. Afrikaner vet det, att omgivningen nästan ingenting vet", skriver Jens Assur på en informationsbild i utställningen.

På en annan bild lyfts Jens Assur okritiskt fram som en nutidens upptäcksresande i Afrika. Går det att tänka sig motsatsen, att en fotograf som kallas upptäcktsresande från ett afrikanskt land skulle porträttera Europa på 40 bilder? Nej, det skulle förmodligen inte ske. Det skulle ses som en alltför komplex uppgift på för litet utrymme.

För hur många göteborgare är det en aha-upplevelse att få se att det finns nybyggda bostäder i Maputo, Mozambique, liksom i Kigali, Rwanda eller att det finns omfattande hamnar och flygplatser i exempelvis Nigeria? Förhoppningsvis inte för så många. Världskulturmuseet och Jens Assur underskattar besökarnas kunskaper, missbedömer deras verklighet och verkar ha missat hur globaliserad världen och Göteborg är i dag.

På en tredje bild i utställningen beskrivs ”kvinnor i Afrika” (omkring en halv miljard människor) som ”upptagna av samma frågor som kvinnor i varje del av världen”.

Jens Assur vill visa ”en helt ny bild av Afrika”. Hur ny är denna bild? Och i såfall ny för vem?

Jag är säker på att det går att utmana museibesökarna långt mer än såhär.

Har du sett utställningen? Vilka intryck fick du? Skriv gärna och berätta.

Fakta: 

Mathilda Andersson
Kulturredaktör Göteborgs Fria Tidning
[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Musikalvrål från vänsterns djup

Musikalfilmen Folkbildningsterror har kallats ett feministiskt uppvaknande bortom graven. Regissören Antiffa beskriver processen.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu