• Kristina Ohlsson är aktuell med ungdomsdeckaren Silverpojken som utspelar sig i Åhus.
    Kristina Ohlsson är aktuell med ungdomsdeckaren Silverpojken som utspelar sig i Åhus.
Skånes Fria

”Jag har alltid tyckt mycket om barnböcker”

Författaren Kristina Ohlsson har skrivit kriminalromaner för vuxna som översatts till 25 språk. Förra året fick hon Barnens romanpris för sin första barnbok Glasbarnen. Nu är hon aktuell med uppföljaren Silverpojken.

I Glasbarnen fick vi följa Billie som flyttar in i ett gammalt hus i Åhus och mystiska saker börjar hända. I den fristående uppföljaren Silverpojken är det Aladdin som står i centrum. Han har upptäckt en pojke som smyger omkring i Åhus, men utan att lämna spår efter sig i snön. Någon stjäl också mat från hans föräldrars restaurang, som redan går så dåligt att föräldrarna vill flytta tillbaka till Turkiet.

Kristina Ohlsson är uppväxt i Kristianstad och tillbringade somrarna i Åhus. Att byta ut Stockholmsmiljön där hennes vuxendeckare utspelar sig mot Skåne blev därför naturligt.

– Jag vill ha distans till mina vuxenböcker och jag har aldrig varit barn i Stockholm. Åhus är också en väldigt avgränsad och barnvänlig plats.

Kristina Ohlsson debuterade med Askungar 2009. Tre år senare lämnade hon jobbet som analytiker vid Säpo för att skriva på heltid.

– Det var ett myndighetsjobb som inte var så kul. Jag har alltid skrivit men hade aldrig skrivit färdigt en hel bok. Så jag bestämde mig för att göra det, säger hon.

Att deckaren om Fredrika Bergman skulle leda till stora internationella framgångar hade hon ingen aning om då.

– Det var så stort att bara ha skrivit en bok, jag kunde inte föreställa mig då att den skulle översättas till 25 språk.

Fyra böcker senare bestämde hon sig för att skriva en bok för unga läsare. Det blev thrillerbetonade Glasbarnen.

– Jag har alltid tyckt mycket om barnböcker och läser fortfarande mycket barnlitteratur. Så steget var helt enkelt inte så långt till att börja skriva egna böcker för just barn.

Själv slukade hon böcker som ung.

– En av mina häftigaste läsupplevelser var första gången jag läste Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Den var bara så otroligt bra, rolig och sorglig. Allt på en och samma gång. 

För tillfället arbetar Kristina Ohlsson med en fackbok om migration som kommer ut senare i år.

– Jag har arbetat i konfliktområden och haft flera tjänster som på olika sätt tangerat migrations- och integrationspolitiken. Idag säger man att vi har en generös flyktingpolitik samtidigt som gränsen är stängd. Personligen tycker jag att det måste finnas en humanitär grund i politiken i stället för en ekonomisk.

Parallellt skriver hon också en skräckroman och första delen i en ny deckarserie som kommer ut i höst.

– Att skriva är det roligaste som finns, säger hon.

Fakta: 

Bytte Säpo mot deckare

Vem: Kristina Ohlsson.

Aktuell: Med ungdomsboken Silverpojken.

Bor: Uppväxt i Kristianstad, bor nu i Stockholm.

Bakgrund: Är utbildad statsvetare och har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen. Hon har tidigare skrivit facktexter om Mellanösternkonflikten och EU:s utrikespolitik och jobbat på UD, Försvarshögskolan och på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa).

Favoritförfattare: Dennis Lehane och Jo Nesbö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Prinsessböcker utöver det vanliga

Pojkar i klänning, självständiga prinsessor och normbrytande kärlek har gjort Sagolikt Bokförlag populärt bland barn och ungdomar. I vår kommer en ny serie om superhjältar och drakar.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu