Recension


Film
Robocop
I rollerna Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson m fl Regi José Padilha

  • Joel Kinnaman i rollen som Robocop.
Fria Tidningen

En riktig Roboflopp

José Padilhas remake av klassikern Robocop har varit utskälld sedan start. Och kritikerna hade helt rätt, skriver Maksim Nuorala.

2012 gjordes en remake av Paul Verhoevens Total Recall från 1990. Den floppade och nu tycks det vara dags igen. Denna gång gäller det Verhoevens Robocop från 1987. En mer förhandssågad remake är svår att hitta.

Alla fans av originalet blev förskräckta när de första bilderna på Joel Kinnaman i den nya Robocop-rustningen poppade upp. Internet fylldes av skämt om hur ful, oinspirerad och rent av patetisk den såg ut. RoboFail, RoboStop och RoboFlop var några av de alternativa epiteten. Saken blev inte bättre när Kinnaman själv mer eller mindre snackade skit om ursprungs-Robocop Peter Wellers skådespeleri. Han skulle minsann se till att det inte blev vare sig dåliga robotrörelser med armarna eller "chin action", vad det nu betydde.

Än värre blev ryktena när den brasilianska regissören till Guds stad, Fernando Meirelles, berättade att regissören tillika vännen José Padilha hatade inspelningen, då nio av tio av hans egna idéer kastades bort. När manuset till råga på allt läckte ut på internet och filmbloggare beskrev scener ur filmen som en ren skymf mot originalet, ja då gick fansen i taket.

Nu har vi äntligen resultatet. Så är remaken verkligen så dålig? Eller har det bara blivit populärt att hata kostsamma remakes? Svaret på båda frågorna är ja.

Det faktum att filmen släpps tidigt på året (7 februari) och att recensenter får se den först dagen före premiären är tecken på att filmbolagen själva inte tror att den kommer gå bra. De har verkligen inte fel.

Denna 130-miljonerdollarsfilm är ett totalt haveri, oavsett om man jämför med originalet eller inte. Uselt manus, datorspelsaction och ingen som helst karaktärsuppbyggnad. Filmen känns lika själlös som de datoranimerade robotarna. Effekterna är okej i början, men när vi får se Robocop springa för första gången är det lite svårt att hålla sig för skratt. Tänk dig en Meerkatt som försöker härma en människa.

Och allt som originalet innehöll – satirisk humor, bisarrt våld och kritik mot bland annat reklam, medier, gentrifiering, privatisering och korruption – är som bortblåst.

När filmen väl är slut och eftertexterna börjar, spelas I fought the law av någon anledning. Låttexten har ingen som helst koppling till skämtet man just bevittnat. Om man förstör en klassisk sci-fi, varför inte sänka en respekterad låt när man ändå håller på?

Som du kanske märker har jag inte skrivit ett ord om handlingen. Det behövs inte. Se originalet, ta bort allt som var bra och du har 2014 års Robocop.

Det är visserligen bara februari men Robocop placerar sig främst i kön för årets sämsta film. Vi får vänta och se om Hollywood kräks upp något ännu sämre. Michael Bays kommande remake av Teenage Mutant Ninja Turtles ligger bra till.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu