• Niclas Persson.
  • Aktion mot deportation i en tidigare demonstration mot utvisningar.
  • Nätverket Aktion mot deportation i en tidigare demonstration mot utvisningar.
Göteborgs Fria

Vill att fler protesterar mot avvisning

Natten mot onsdag väntas ett flertal personer utvisas från Sverige till Afghanistan. Genom en offentlig sida på Facebook uppmanar nu nätverket Aktion mot deportation till protester i Kållered.

Varför är det viktigt att protestera mot utvisningen?

– Säkerhetsläget i Afghanistan är ytterst dåligt och rädda människor utvisas mot sin vilja med tvångsmedel, ibland med hand- och fotfängelser, lugnande medel genom injektion samt våld. Det är en helt omänsklig verksamhet, säger Niclas Persson, aktiv i Aktion Mot Deportation.

Vad är det som händer på tisdag?

– Informationen är ganska knapphändig då migrationsverket och gränspolisen inte riktigt vill marknadsföra sin dunkla verksamhet. Omkring åtta förvarstagna afghaner har flyttats till Sagåsen och mottagit besked om utvisning "omkring den 12:e". De kommer föras under starkt polisbeskydd till flygplatsen för flyg sannolikt till Kabul under natten till onsdag.

Ni går ut offentligt på Facebook med aktioner som kan bryta mot lagen, gör inte det att polisen får reda på era planer och stoppar er?

– Vi ser det som uppmuntran att människor ska visa civilkurage och agera för sina medmänniskors rättigheter, med målet att söka en konflikt för att dra uppmärksamhet till och utmana den omänskliga utvisningspolitiken. Vi väljer många gånger att spela med öppna kort just därför att myndigheterna ofta inte gör det.

Vad hoppas du på inför tisdagen?

– Vi hoppas att många människor sluter upp för att hjälpa de medmänniskor som riskerar att utvisas. Alla kan göra en insats, bara att åka ut och bevittna det som sker är en viktig insats som de flesta kan tänka sig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu