Nette Enström, inledarskribent.

Inledare


Nette Enström
Fria Tidningen

Etisk diskussion dränks i hat

"Passa dig, sportfiskarna tar inte skit!!!"

"Du är ute på hal is. Hoppas den spricker nästa gång du är ute på Storsjön"

"Gör oss alla en tjänst. Gå och dränk dig!"

"Du borde göra alla en tjänst och ta livet av dig"

"Du saknar människovärde"

"Din värdelösa jävel"

"Du borde avyttra dig från planeten"

"Du ska passa dig"

"Du borde hitta nåt annat att kritisera för annars vet ingen vad som kommer hända"

"Ditt jävla ålbete!! /---/ Passa dej jävligt noga"

Och så vidare, och så vidare.

Efter min artikel om sportfiske i FT 25/1 har jag i skrivande stund mottagit omkring 140 hatiska och hotfulla meddelanden till min privata e-postadress. Hundratals kommentarer om vilken usel skribent, människa och kvinna jag är. En stor del av kommentarerna har raderats av redaktionen på grund av olämpligt innehåll, andra ligger kvar trots att vissa är gränsfall.

Under hela mitt skrivande liv har jag aldrig råkat ut för något liknande. Då bör jag tillägga att jag fått brev och hot från både sexister och rasister, men aldrig i närheten av denna omfattning och grad.

Det som började med kritik av sportfisket utifrån djurrättsliga aspekter har vänts till en mycket personlig attack mot mig som människa och inte sak i text. Jag har kritiserat fel hobby och fel ambassadör för denna hobby. Nu får jag skylla mig själv.

Av diskussionstrådarna på Facebook att döma är mina familjeförhållanden, var jag bor och rör mig samt annat mycket personligt viktigare än att bemöta mina artiklar sakligt. Några sportfiskeprofiler skriver på Facebook att "Vi borde lära den där kvinnan en läxa" och att "vi måste gå ihop och stötta dig Cecilia och ta itu med den där Nette på alla tänkbara sätt."

Men trots all den energi som lagts åt att kommentera detta, så har inte en enda replik eller insändare kommit redaktionen del del i skrivande stund. Av alla de hundratals, kanske tusentals, sportfiskare som kommenterat mig på nätets olika forum de senaste dagarna, har bara ett fåtal sagt att de förstår kritiken om att fiske för nöjes skull kan ses som djurplågeri. Ett fåtal har tagit avstånd till mobben som attackerar mot mig som person.

Förhoppningsvis representerar hoten och hatet en minoritet och de allra flesta sportfiskare är bättre än att de önskar livet ur sina kritiker. Men det är trist att något som kunde ha blivit en intressant etisk debatt resulterade i detta.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu