• – När jag blir nervös inför släppet av den här boken begraver jag mig i böcker och skrivande. Nu läser jag Dödssynden (To Kill a Mockingbird) av Harper Lee för fjärde gången, säger Emma Karinsdotter.
  • Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig är Emma Karinsdotters debutroman.
Skånes Fria

Romandebut från rockvärlden

Som festivalarrangör och turnéledare har Emma Karinsdotter arbetat med att göra musikbranschen mer jämställd. När hon nu släpper en roman som utspelar sig i musikvärlden är det inte kulturkritik utan sexualitet och kärlek som står i fokus.

Emma Karinsdotter har slagit sig ner vid ett av kaféborden på Garaget i Malmö, här känner hon sig hemma.

– Jag älskar bibliotek, jag brukar gå och känna på alla bokryggar och får alltid med mig en hel hög med böcker hem, säger hon.

I dagarna släpps hennes debutroman Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig.

Det är en kärleksroman skriven på prosalyrik som utspelar sig i rockmusikvärlden.

I romanen får vi följa Jonna som arbetar som turnéledare och lever i ett stabilt förhållande tillsammans med flickvännen Elin. Men en tidningsartikel får Jonnas värld att rasa. Hennes tidigare kärlek Niki, som är trummis i ett amerikanskt rockband, ska släppa ny skiva. Och plötsligt börjar den lugna tillvaron med Elin att förändras.

– För Jonna slutade relationen med Niki i ett trauma. Jag ville undersöka hur hon hanterar den erfarenheten i en trygg relation, säger Emma Karinsdotter.

Hon har själv jobbat inom musikbranschen under hela sitt yrkesliv och det blev därför naturligt att romanen utspelade sig just där. För tillfället är hon ledig från jobbet som projektledare på ett produktionsbolag i Stockholm för att ägna sig åt sitt skrivande och utbildningen vid Skurups folkhögskola.

Emma Karinsdotter har länge varit en aktiv kulturdebattör som arbetat mot ojämställdheten i musikbranschen. 2005 var hon med och delade ut ”Kulturelitpriset” till förre Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm ”För hans konsekvent genomförda bortväljande av alla främmande element, såsom kvinnor, utomeuropéer och underklass i sitt konstnärskap”.

– Diskriminering provocerar mig så oerhört mycket. Inför Kulturelitpriset gjorde vi statistik på Dramatens alla föreställningar på stora scenen. Mellan 1970 och 2005 var endast sex av 169 föreställningar skrivna av kvinnor och ingen av en utomeuropé. Som medborgare är det lättare att ställa krav på teatervärlden eftersom den är statligt finansierad. Inom musiken finns det inte lika mycket statliga pengar så det går lite långsammare där. Det finns en homogenitet i maktpositionerna som reproduceras i det som bokas. Det kvoteras för fullt manliga artister till scener runt om i Sverige. Det måste vi sluta med.

Men romanen är inget inlägg i kulturdebatten. Istället är det relationerna som står i centrum.

– Jag har tänkt mycket på sexualitet när jag skrev boken. Jag hade inget som helst behov av att skriva en kom-ut roman, dem finns det redan gott om. Jag ville skriva en bok som handlar om kärleksrelationer men utan att göra det till en grej att det handlar om gay-relationer, säger hon.

Naturen och naturbeskrivningar är också ett återkommande tema i boken. Naturintresset har hon fått från sina föräldrar. Med en mamma som älskar trädgård och en pappa som arbetar med att spåra lo och vargar för länsstyrelsen.

– Som liten älskade jag att vara MacGyver i skogen och jag var med i scouterna, men nu är det mer naturlyrik som intresserar mig. Jag älskar Edith Södergran. I hennes debut från 1916, Dikter, finns en dikt som heter Avsked som jag har haft som stämningsgaffel när jag skrivit, säger Emma Karinsdotter.

En 184 låtar lång låtlista med artister som Frida Hyvönen, Beatrice Eli, Gillian Welch och Jenny Wilson har också fått henne i rätt stämning under skrivandet.

Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig ges ut på det nystartade förlaget Sadura, och har tagit tre år att färdigställa.

– Först skrev jag ner 400 sidor utan att sudda. Efter det hade jag en historia. Sedan började jag skriva romanen på ett nytt dokument.

Efter att ha skickat manus till förlag i flera omgångar hörde till slut en gammal lärare som startat förlag av sig och ville ge ut boken.

Emma Karinsdotter ser skrivarlinjen på Skurup som ett tillfälle att utvecklas och förkovra sig i det hon gillar mest under några år. I vår väntar förutom lansering av romanen arbete med nya projekt.

– Jag ska bland annat åka till Lesbos en vecka för att skriva. Där finns en 20 miljoner år gammal förstenad skog, och om man gillar natur väldigt mycket känns ju det som en självklar plats att åka till. Sedan finns Sapfos hemstad där och det är en vallfärdsort för lesbiska på pilgrimsresa. Den ön kan bli mitt nya inspirerande landskap.

Den 8 februari kl 18 arrangeras releasefest för Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig på Poeten på hörnet i Malmö. Den 14 februari kl 18.30 har författaren uppläsning på Glassfabriken i Malmö.

Fakta: 

Projektledare i rockbranschen

Emma Karinsdotter är uppväxt i Ronneby. Under stora delar av sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat inom musikbranschen som arrangör, bandbokare, trummis och turnéledare. Sedan i höstas är hon tjänstledig från sitt jobb som projektledare på produktionsbolaget Blixten & co och läser skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu