• Nino Mick pluggar på serieskolan i Malmö och i sommar väntar Vm i Poetry slam som hen blev svensk mästare i förra året.
Skånes Fria

Nino Mick – poesimästare med queerpolitiskt budskap

Poesi, serier, sexualpolitisk aktivism och hbtq-kamp. Det är mycket nu för regerande svenska mästaren i Poetry Slam, Nino Mick. Skånes Fria har träffat normkritikern som vill ha fler nyanser i genusdiskussionen.

Nino Mick föddes i Stockholm för 23 år sedan, men flyttade med familjen till lilla Tidaholm redan som sjuåring. Släkten är frikyrklig och det religiösa blev en naturlig del av uppväxten. En stark kristen tro växte fram, men också perioder med ständiga tvivel. För drygt tre år sedan gjorde Nino Mick definitivt slut med Gud.

– Till en början slog det där över i en ateism som var ganska total. Nu ser jag mer på det som att det finns vissa saker som vetenskapen inte kan förklara fullt ut. Men att lämna kyrkan var helt rätt beslut för mig.

Vid nitton års ålder hade Nino Mick börjat komma ut, först som bisexuell och sedan allt mer som queer. Ifrågasättandet av normer kring könsidentitet började komma igång på allvar. Tron byttes ut mot psykologstudier och sexualaktivism, men den kristna bakgrunden märks ändå ofta i Nino Micks konstnärskap. Hen tycker om att låta sin aktivism gå i symbios med kyrkliga texter.

– Det smyger ofta in referenser till Bibeln. Som poet letar en efter snabba sätt att säga saker och då är metaforer och referenser en bra grej. Det är det populärkulturella och kristna som funkar.

Förra året innebar ett mindre genombrott för Nino Mick som estradpoet genom vinsten i SM i Poetry Slam. Poesi hade hen bara skrivit en kort period innan tävlingen, även om skrivandet har funnits med sedan barndomen. Att det ledde hela vägen till vinst har öppnat dörren för fler gig och en bredare publik.

– Framför allt har vinsten gjort att jag har fått tillgång till ställen som till exempel Olofströms bibliotek där jag kan läsa upp saker som ser kritiskt på nationalism.

En röd tråd i Nino Micks konstnärskap och aktivism är rätten till den egna könsidentiteten. Hen kan bli frustrerad när personer som ständigt får sin könsidentitet bekräftad tycker att kön är något enkelt, som att kryssa i ett formulär med ”man” eller ”kvinna”.

– Jag vill peta på det där och visa på att kön är en mycket mer komplex kategori än så. Det hör ihop med en massa saker, som kärnfrågor inom feminismen och hur vi skapar kön, maskulinitet och femininitet. Vi förlorar så många nyanser i diskussionen om vi inte inser det.

Att få identifiera sig med det könsneutrala pronomenet hen ser Nino Mick som en självklarhet. Samtidigt har hen förståelse för de som tror att de ska få sin könsidentitet bortplockad och bli kallade för hen mot sin vilja.

– Det är en rädsla som så klart är ogrundad, men jag kan absolut förstå känslan. Det är ju jätte-läskigt och konstigt när någon kommer och petar på en och påpekar att ens könsidentitet är en social konstruktion och en illusion.

Själv identifierar sig Nino Mick ofta som transperson, och mer specifikt som genderqueer eller ibland intergender, alltså en person som står lite vid sidan av, eller mellan den traditionella tvåkönsnormen.

– Jag är absolut t:t i hbtq, men definitivt också q:t.

Fast egentligen tycker Nino Mick att kön borde vara något irrelevant.

– Det borde verkligen inte vara viktigt. Men nu när vi har en värld där kön görs relevant, där det ges betydelse på olika sätt, då blir det plötsligt en väldigt viktig och intressant fråga, eftersom det begränsar människor.

I sommar åker Nino Mick till Paris för att delta i VM i Poetry Slam. Hen har inga riktiga förhoppningar om en första plats eftersom det nästan alltid är engelsk- eller fransktalande poeter som vinner. En anledning till det är att texterna framförs på deltagarnas originalspråk. En rullande textremsa översätter. Men Nino Mick tar förutsättningarna med ro.

– De flesta jag känner åker ändå dit för upplevelsen och för att träffa grymma poeter från hela världen, så det ska bli riktigt roligt.

Serieskapandet är fortfarande nytt och i en utvecklingsfas för Nino Mick. Hen vet ännu inte om det blir ett andra år på Serieskolan i Malmö. Det bestäms under våren.

– Jag tar skolan på stort allvar, men jag försöker också tänka att jag inte måste göra serier i framtiden. Det kan hända att jag börjar plugga psykologi igen.

Förutom studierna finns redan flera projekt och uppträdanden inplanerade under året och Nino Mick tänker fortsätta jobba på sitt favoritsätt, tvärkonstnärligt och med starka queerpolitiska budskap.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Den queera takeovern

”Queer takeover är ett sätt att visa att vi också finns här och att vi också är en del av samhället”, säger Simon Poulsgaard från Gothenburg Guerilla Queer Bar.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu