• Uppemot 800 personer hade samlats till en fredlig manifestation mot rasism i Kärrtorp när nazistiska Svenska motståndsrörelsen gick till attack.
Fria Tidningen

Krönika: När slarvet blir en lögn

Gränsen mellan en misslyckad rubrik och en ren lögn är ofta hårfin, skriver Per Björklund.

Först ekade smällarna mellan husväggarna. Sedan hördes skriken och – lite senare – sirenerna. Nazister med påkar, sköldar och flaskor hade attackerat en manifestation mot rasism i Kärrtorp som samlade allt från erfarna aktivister till barnfamiljer och pensionärer. Jag var fem minuter från att hamna mitt i kaoset, med min sex månader gamla son.

Polisens insats under söndagen möter kritik. Men även mediernas rapportering bör skärskådas. Hur tänkte de nyhetsredaktioner som satte rubriker som ”tumult vid antinazistisk demonstration” - när det som inträffat var en brutal och oprovocerad attack? Hur tänkte SVT:s Aktuellt när man på kvällen förklarade att demonstrationen ”urartat”?

Den första rapporteringen från dramatiska händelser ger sällan en rättvisande helhetsbild. Men när slarvet gång på gång upprepas är det svårt att inte leta efter mönster. Om antirasistiska demonstranter inte slentrianmässigt beskrevs som potentiella våldsverkare skulle DN:s reportrar inte behöva poängtera att ”vanligt folk” var på plats i Kärrtorp. En våldsam attack skulle inte beskrivas som ”tumult” och de som försvarade sig när polisen stod handfallen skulle inte likställas med sina angripare.

Slentrianmässig journalistik kommer alltid finnas. Men när slarvet bygger på fördomar blir det till en lögn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bästa musiken 2013

Skribenter från Landets Fria Tidning tipsar om årets bästa hiphop, punk och indie.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu