• På tisdagen protesterade ett tjugotal aktivister i skånska Åstorp mot utvisningen till Afghanistan. ”Vi såg bussarna åka förbi men det fanns inget vi kunde göra”, säger en av de som var med under protesten.
Skånes Fria

Riskfylld framtid för tvångsutvisade

I veckan utvisades en stor grupp afghanska flyktingar med tvång till Afghanistan. Timmarna innan planet anlände exploderade en bilbomb på flygplatsen i Kabul.

Två vitmålade bussar hämtade i veckan en grupp afghanska asylsökande från förvaret i Åstorp. Utanför stod ett tjugotal demonstranter. Tvångsutvisningarna har kritiserats av Svenska Afghanistankommittén och Flyktinggruppernas riksråd som inte anser att man ska skicka tillbaka någon till landet.

– Migrationsverket har ytterst små möjligheter att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Vad man då borde göra är att titta på landet som sådant, säger Anders Fänge, före detta landschef på Svenska Afghanistankommittén.

Enligt Migrationsverkets senaste rapport är flera provinshuvudstäder säkra. Men det är något Anders Fänge ställer sig tveksam till. Och på sikt kommer situationen förvärras ytterligare, tror han.

– Jag menar att man borde göra som i Syrien, läget är så pass allvarligt. Det är väldigt riskfyllt att skicka tillbaka någon till Afghanistan.

Asylsökande som får avslag av Migrationsverket kan hänvisas till internflykt i de större städerna som Kabul och Kandahar. Men utan familj eller släkt som kan hjälpa en är man utelämnad till att ta värvningen och delta i kriget, bli kriminell eller att tigga, säger Anders Fänge. Stat och rättsväsende kan inte erbjuda invånarna något skydd, menar han.

– Trygghetssystemet som finns är det nätverk som familjen kan uppbåda, har de inte det har de noll så fort de lämnas på flygplatsen.

Abdul Ghafoor befinner sig i Kabul där han driver en blogg där han följer upp och intervjuar personer som blivit utvisade. När Skånes Fria får tag på honom har han precis fått bekräftat att de tvångsutvisade från Sverige finns på flygplatsen. Och att de är oskadda.

– Bomben exploderade bara ett par timmar tidigare. De kunde ha dödats eller skadats.

Enligt Abdul Ghafoor fastnar de flesta i Kabul, även de som har familj och nätverk i andra delar av landet. Vägarna är för farliga och säkerheten har blivit sämre, säger han.

Att få hjälp från International organisation for migration (IOM) som numera även erbjuder stöd till tvångsutvisade har också visat sig vara svårt. Hälften blir helt utan hjälp, säger han.

– Vi känner inte till er utvisning, när kom ni hit? säger de.

Vart tar de utvisade vägen?

– De flesta är fast här i Kabul i månader. Men de har inget jobb eller säkerhet så de flesta påbörjar samma resa de gjort tidigare. De försöker ta sig till Europa.

Fakta: 

Migrationsverket väntas komma med ett nytt rättsligt ställningstagande angående Afghanistan inom kort. Det senaste är från 2010.

Nytt stöd till tvångsutvisade

International organisation for migration (IOM) har nyligen börjat erbjuda ekonomiskt stöd och hjälp till tvångsutvisade afghaner från Sverige. Men för att de tvångsutvisade ska få hjälp måste Sverige ha informerat sin ambassad i förväg som i sin tur meddelar det afghanska migrationsministeriet – som i sin tur meddelar IOM, enligt organisationens platschef Richard Danziger. Om någons identitet är oklar kan de försöka få en bekräftelse från svenska myndigheter. Stödet består av 2000 dollar per person och 5000 dollar för en familj i form av ett återintegreringsprogram.

Källa: Richard Danziger

Fler döda inom polis och militär

Under 2012 dödades 3700 personer inom den afghanska nationella säkerhetsstyrkan ANSF. Fram till oktober 2013 hade 5600 personer dödats. I snitt gör talibanrörelsen cirka 2–3 så kallade högprofilerade attacker per vecka och dödar i snitt 10–12 poliser varje dag.

Källa: Migrationsverket

Bombattack på flygplatsen

Bomben exploderade nära en gate som används av Natotrupper, samma morgon som det svenska specialchartrade flygplanet med tvångsutvisade anlände. Enligt nyhetsbyrån AP tog talibaner på sig skulden för bombdådet. Ingen ska ha dödats i dådet. Senast ett bombdåd genomfördes mot flygplatsen i Kabul var i juni. Då attackerades Natos högkvarter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Han blir ensam i Kabul

I sex år har Yasir levt i Sverige. I veckan utvisades han. Kvar i Sverige är hans hjärtsjuka mamma och två systrar.

Skånes Fria

”Jag hoppas på en bättre framtid”

”Skolan betyder allt men det går inte. Jag känner mig livrädd”. Orden är Akrams, som han då kallade sig – för ett år sedan. I dag har han uppehållstillstånd och kan uppge sitt riktiga namn.

Skånes Fria

Polisens mål: allt fler ska tvångsavvisas

Ett år har gått sedan Reva-debatten rasade som mest. Åter igen har polisen fått direktiv från Beatrice Ask att öka antalet avvisningar. Men bristande resurser har gjort att trenden går i motsatt riktning.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu