• Nu manifesterar de boende längs linje 17 mot den nazistiska aktiviteten i området.
Stockholms Fria

Linje 17 står upp mot rasismen

På söndag arrangeras en stor manifestation mot rasism i Kärrtorp. Efter en tids upptrappad närvaro av nazister har de boende längs södra linje 17 samlat sig för att visa att de är fler än nazisterna.

På söndag fylls torget i Kärrtorps centrum med människor som står upp mot rasism och nazism längs tunnelbanans linje 17 söderut. I alla fall om det blir som arrangörsgruppen bakom manifestationen Linje 17 mot rasism hoppas på. De har samlats för att göra en markering mot att nazister ökat sin närvaro i området.

– Ganska länge har det satts upp klistermärken med nazistiska budskap, framför allt i Kärrtorp och Björkhagen. Men i slutet av sommaren hade ett gäng från Svenska motståndsrörelsen någon sorts excersis på Kärrtorps IP och efter det har det trappats upp med affischering och skadegörelse, berättar Zandra, som ingår i arrangörsgruppen bakom söndagens manifestation.

Ovanpå den nazistiska propagandan har också minst en person misshandlats och några hotats av ett mindre gäng. Olika tecken tyder på att det kan finnas kopplingar till nazister i området.

– Det finns några ganska aktiva Facebookgrupper i våra områden här och genom dem var vi en grupp människor som bestämde oss för att träffas för att se vad vi kan göra för att förändra det här, säger Zandra.

Polisen är väl medveten om vad som pågår i området. Enligt biträdande närpolischef Susanne Wikland har Svenska motståndsrörelsen viss anknytning till Kärrtorp.

– En känd individ från den grupperingen bor i området. Vi vet vilka som besöker den adressen och förstår att lägenheten sedan en tid tillbaka används som träffpunkt, säger hon till Tidningen Årsta/Enskede.

– Givetvis blir man orolig, men i det här skedet försöker vi bara att synas mer i området, säger Susanne Wikland.

Kärrtorps gymnasium tillhör dem som har drabbats hårdast av nazistiskt klotter. Där har vaktmästaren under en tid fått tvätta bort hakkors och andra slagord nästan dagligen. De upplever att det har skett en upptrappning på sistone.

– Jag har jobbat här i drygt ett år och under den tiden är det här nytt, säger Anna Ceder som är rektor på skolan.

Hon ser klottret som en slags attack mot skolans personal och elever, även om det inte bara riktats mot skolan.

– Vi sanerar så fort som möjligt och vi gör en anmälan och håller kontakt med polisen. Sedan sker det ju nattetid när elever och personal inte är här, så vi upplever inte att tryggheten på skolan är hotad, säger Anna Ceder.

Men på söndag den 15 december finns möjligheten att visa att man står upp mot nazismen. Demonstrationen går av stapeln klockan 12 i Kärrtorps centrum. Och arrangörerna hoppas alltså på stor uppslutning.

– Vi vet att många har reagerat mot nazisterna och vi hoppas att många av dem som inte engagerat sig på något annat sätt ska komma på söndag, säger Zandra.

Samtidigt ser de manifestationen som ett avstamp inför framtiden.

– Problemet försvinner ju inte för att vi ställer oss på Kärrtorps torg, men vi hoppas kunna visa att vi är många och sedan arbeta vidare i olika riktningar, kanske tillsammans med stadsdelsnämnden eller hur man nu vill engagera sig, säger Zandra.

Zandra har valt att inte använda sitt efternamn i artikeln.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Folkbildning für alle

SFT besöker Skarpnäcks folkhögskola som vill öka integrationen – bland annat med hjälp av Minecraft.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu